Számunkra persze igen furcsa, hogy az a bizonyos Mátra–Bükk turisztikai térség, ahova tíz megyénkbeli település – köztük a megyeszékhely, Miskolc és Mezőkövesd is – beletartozik, angolul az Eger region nevet viseli.

Bárdos István ismert miskolci turisztikai és idegenforgalmi szakember egészen a rendszerváltás utánig vezette vissza a probléma gyökerét. Akkor hozták létre
az első regionális marketingszervezeteket. „Miskolc akkor nagylelkűen felajánlotta, hogy Egerben legyen az igazgatóság központja, és ez már akkor azt jelentette, hogy a lehetőségek nagy részét lefölözte Eger, Miskolcnak csak a másodhegedűs szerep jutott a fejlesztésekben.”

A szakemberben ez a mostani szerepleosztás egyfajta „déjá vu” érzést kelt, hiszen fennáll a veszély, hogy az angolul Eger nevét viselő Mátra–Bükk térségben megint a perifériára szorulhat Miskolc. Eger lényegesen jobb helyzetben van turisztikailag és ismertebb is Miskolcnál. Éppen ezért most – például
az új fürdő, a megújuló vár miatt – Miskolcnak volna szüksége egy ilyen térségben a vezető szerep betöltésére.
Bárdos István szerint a tokaji térség Nyíregyháza felé orientálásával is hasonló a probléma.

„Gondoljunk csak bele, annak idején a tokaji borok nagy része itt landolt Miskolcon, az avasi pincékben, és innen indultak világhódító útjukra. Tokaj-Hegyalja mostani besorolása nem kedvező, a megyeszékhely számára ismét csak a perifériát jelenti – fogalmazott. Véleménye szerint – miután Szeged, Pécs, Debrecen, Győr turisztikai térségi központ lett – Miskolc is megérdemelte volna ezt a státuszt, és nagyon szüksége volna arra a marketingerőre, amely a térségi vezető szerep által jut a felsorolt nagyvárosoknak.

boon.hu