Repceföldre öntötték a veszélyes hulladékot

 

 

 

A Szerencsi Járási Ügyészség vádat emelt három férfi ellen veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntette miatt.

 

A vád szerint az egyik vádlott vállalkozás keretében lomtalanítást és hagyaték felszámolásokat végzett, ilyen tárgyú hirdetéseket adott fel, így került kapcsolatba egy megrendelővel, aki
2020. évben bekecsi házát értékesítette, és ki akarta üríttetni. Úgy egyeztek meg, hogy a vádlott mintegy 60 000 Ft készpénz és a házban fellelhető ingóságok fejében a már értéket nem képviselő tárgyakat elszállítja, és hulladékkezelő-telepen leadja.

 

  1. április hónap végén a három vádlott egy kisteherautóval megjelentek a családi háznál, és a különféle ingóságokat több fordulóval elszállították, a számukra hasznosíthatókat a saját lakóhelyükre vitték, míg mindazokat, amikre nekik nem volt szükségük, a Megyaszó külterületén található repceföldön kiszórták.

 

A vádlottak által hátrahagyott hulladék nagyrészt lakossági hulladék kategóriába tartozik, ugyanakkor azok között több tévékészülék és monitor is volt, amelyek veszélyes hulladéknak minősülnek és alkalmasak a termőföld szennyezésére, míg üvegdarabjaik személyi sérülést is okozhatnak.

 

A vádlottak a büntetőeljárás során a veszélyes hulladékot összegyűjtötték és hulladékátvevő telephelyen leadták.

 

A vádlottak közül ketten büntetlen előéletűek, míg egyikük büntetett, velük szemben az ügyészség büntetővégzésben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.