Demeter nem Krizának hanem a Nagy Világutazó Alakszai mamájának üzent?

A meredek szekusozás miatt a 24.hu megkereste Demeter Ervint, aki azt mondta, vállalja minden szavát.

Semmit sem akarok visszavonni, de hozzátenni sem szeretnék

– mondta a leváltott kormánymegbízott.

Demeter környezetében viszont arra hívták fel lapunk figyelmet, hogy az egykori országgyűlési képviselő nem a Nagyváradról áttelepült Krizának üzent, hanem a miskolci jobboldal nagy befolyású háttéremberének. Aki nem más, mint Alakszainé Oláh Annamária, a Demeter helyére ültetett Alakszai Zoltán édesanyja.

A Miskolc díszpolgárává megválasztott Alakszainé életrajza szerint volt takarékszövetkezeti elnök és a MÁV felügyelőbizottságának vezetője is, a borsodi megyeszékhelyen pedig a Fidesz színeiben az alpolgármesteri rangig vitte. Kriza mögött mindig a párt helyi erős emberének számított, ő vezeti a városban a Keresztény Értelmiségiek Szövetségét is.

Demeterék körében azonban leginkább a Magyarok Világszövetségében betöltött pozícióját tartják hangsúlyosnak.

Alakszainé Patrubány Miklós hatalomátvétele után lett fontos vezető a világszövetségnél, majd a 2004-es népszavazást követően a szervezet Kárpát-medencei régiójának elnöki tisztét is betöltötte.

Márpedig az egykori titkosszolgálati miniszter környezetében azt állították, a Fideszben sokan ma is úgy tartják, hogy a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló, 2004. december 5-ei népszavazás ötlete a világszövetség bosszúja volt, amiért az első Orbán-kormány idején megvonták a korábbi állami támogatás nagy részét a szervezettől. Az akció nehéz helyzetbe is hozta a Fideszt, mert bár a párt végül beállt a Patrubányék által forszírozott népszavazás mögé, a pártban úgy ítélték meg, hogy az többet ártott a nemzetegyesítés ügyének, mint használt. Emlékezetes, épphogy csak az igenek kerültek többségbe (a kórházprivatizációs törvény visszavonását jóval többen támogatták, mint a határon túliak könnyített honosítását), ráadásul a népszavazás eredménytelen lett. A referendum nem ingatta meg Gyurcsány Ferenc hatalmát sem: másfél évvel később az MSZP győzött az országgyűlési választáson. Bírálta annak idején a népszavazás előkészítetlenségét Kövér László is, aki Demeter előtt felügyelete a polgári titkosszolgálatokat, és aki 2004 nyarán azt mondta, katasztrofális következményekkel járhat a kezdeményezés. (Hogy a Fidesznek nem a kettős állampolgársággal, hanem a Magyarok Világszövetsége manővereivel volt gondja, jelzi, hogy 2010-ben az Orbán-kormány első döntéseinek egyikével tette lehetővé a határon túliak egyszerűsített honosítását.)

 

Jóllehet ezt hivatalosan sosem hangoztatták, a kormánypártban ma is vannak, akik úgy tartják, hogy a referendum terve mögött nemcsak a szövetség sértett vezetői, hanem titkosszolgálati erők is állhattak. Forrásaink szerint Demeter ezt a vélekedést fogalmazta bele beszédébe, akkor ugyanis már tudta, hogy ki váltja a megyei kormánymegbízotti székben.