Bíró jelölt azt mondja, azért tett antiszemita kijelentéseket, mert kapaszkodókat keresett a Fidesz-kétharmad miatt

 

Bíró Lászlónak, a Borsod megyei időközi választás közös ellenzéki jelöltjének nemcsak általában, hanem közvetlenül a zsidó közösségtől is bocsánatot kellene kérnie antiszemita kijelentéseiért, mondta az LMP-s Ungár Péter péntek reggel az ATV-ben.

műsor következő vendége éppen Bíró volt, aki erre azt mondta, „ezúton akkor a zsidó közösségektől is, bár minden zsidó embertől bocsánatot kértem, és azt hiszem, elég rendesen kifejtettem én ezt a kérdéskört akkor, amikor a bocsánatkérést megtettem. Keresztény emberként pedig hiszek a bocsánatkérés erejében”.

Bíró korábban olyanokat írt a Facebookra, hogy „a kutyám majd megveszik amikor a »tetűcsúzdások« elmennek a ház előtt. Dolgoznak barátaim a szállodaiparban, elmondják mi a helyzet”, utalva arra, hogy lengyel, orosz és izraeli haszid zsidó vendégek, vallási turisták látogatják a szerencsi és környékbeli szállodákat.

Egy másik bejegyzésben arról elmélkedett, hogy „kikapcsolták a zsidó uzsora-banktőkét a gazdaságból, megszüntették a háborús jóvátételként eufeminizált kozmopolita rablás kifizetését”. Egy hozzászólásában pedig ezt írta: „A Szent Koronára letett eskü meg smafu. Mifelénk két új alapszervezet is alakult, engem ez jobban érdekel, mint judapest.”

Bíró a pénteki ATV-interjúban vállalhatatlannak nevezte a kijelentéseit, amiket a 2018-as Fidesz-kampány végén és az újabb kétharmados győzelem idején tett. „Engem is mélyen megérintett ez a dolog, és próbáltam kapaszkodót keresni, próbáltam kiutat keresni, vállalhatatlan kommentelésekbe mentem bele, amibe nem szabad.”

A műsorvezető visszakérdezett, mi az összefüggés a Fidesz kampánya és az ő antiszemita mondatai közt, amire azt mondta, „az a kampány arról szólt, hogy az emberek közé gyűlöletből ékeket vert. És úgy érzem, hogy az ékek kiverése, kiütése valójában nem történt meg akkor. Így utólag átlátva, átnézve ezeket a dolgokat, ezért tudtam őszintén, szívből-lélekből bocsánatot kérni mindenkitől”.

Bíró szerint valószínűleg akkor is eljutott volna a bocsánatkérésig, ha nem lett volna belőle országgyűlési képviselőjelölt. Arra nem válaszolt, hogy ha nem a jelöltség, akkor mi miatt változott meg a gondolkodása.

Bíró augusztusban egy Facebook-posztban kért bocsánatot.

A fideszes Koncz Ferenc képviselő motorbalesete után nagy az időközi választás szimbolikus tétje, mert formálisan megtörhető a fideszes kétharmad, ahogy az 2015-ben is történt a tapolcai időközi választáson. Koncz helyéért a lánya, Koncz Zsófia indul a Fidesz-KDNP színeiben.