Bruxinfo összefoglalója szerint kedden, az Általános Ügyek Tanácsát követő sajtótájékoztatón Michael Roth német EU-ügyi államtitkár arról beszélt: a miniszterek meghallgatták az Európai Bizottság részletes beszámolóját a Magyarország és Lengyelország ellen folyó EU-szerződés 7-ik cikk szerinti eljárásról, és a soros elnökség ez alapján arra a következtetésre jutott, hogy a feltételek még nem teljesültek az eljárás lezárására, ezért annak folytatódnia kell.

Még mindig számos aggodalomra okot adó téma van

– tette hozzá Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke. Michael Roth elmondta, hogy a soros elnökség a hátralevő hónapokban ezért további meghallgatásokat tervez a két országgal, ezek lehetőséget biztosítanak a budapesti és a varsói kormánynak arra, hogy részletesebben is kifejtsék álláspontjukat „a Bizottság folytatólagos aggályaira”.

A magyar igazságügy-miniszter ezzel szemben az ülésen és tudósítóknak nyilatkozva az eljárás mielőbbi lezárását sürgette, jelesül a szavazás megtartását a Tanácsban arról, hogy valóban fennáll-e a jogállamiság súlyos megsértésének veszélye a két országban. Varga Judit emlékeztetett rá, hogy Merkel kancellár a nyáron tett egy ígéretet arra, hogy minden tőle telhetőt megtesz majd az eljárás lezárása érdekében. A magyar miniszter úgy látja, hogy a 7-ik cikk szerinti eljárást is egyfajta fásultság, kifáradás jellemzi, mégsem látja a jelét annak, hogy a kérdést napirenden tartó tagállamok elengednék a témát.

Az uniós szerződés értelmében az eljárás első szakaszában a Tanács tagjainak négyötödös többségével állapíthatja meg, hogy egy tagállamban valóban komoly kockázatoknak van kitéve a jogállam. Az eljárás folytatásához négyötödös többség kell, különben az megszűnik.

Magyarországgal szemben két éve indult meg a 7-ik cikk szerinti eljárás, miután az Európai Parlament nagy többséggel megszavazta a Sargentini-jelentést. A Tanács ezt követően egy párbeszéd formájában próbál a végére jutni a dolognak, de a tagállamok a két év alatt mindössze két hivatalos meghallgatást tartottak a kormány képviselőjével.