A Mozaik utcai vizsgaállomáson is rajta ütött az ügyészség a rendőrséggel és elvittek sokakat

A pomázi vizsgabázist követően a Mozaik utcai vizsgaállomáson is rajta ütött az ügyészség a rendőrséggel és elvittek sokakat. Összesen 20 embert gyanúsítanak korrupcióval. Talán kenőpénzért meggyorsították az ügyintézést, talán a soronkívüliség mellett engedékenyebbek lehettek a műszakin a megbízók autóival, nem tudjuk. Erről a folyamatban lévő vizsgálat végén értesülni fogunk.

Hónapokig nincs rendszám az autóra, amit megvennél?

Viszont mindazok, akik fővárosi lakosként külföldről behozott használt autót kívánnak forgalomba helyezni (a procedúra menetét itt találjátok) vagy budapesti használtautó-kereskedők és magyar rendszámot szeretnének ügyfeleiknek a külföldi autókra, azzal szembesülnek, hogy a rendszerben olyan változás következett be, ami senkinek sem jó. Még annak sem, aki szabályoz, az államnak.

Ez téged is sújthat, ha használt autót vennél 1

Korrupciógyanú miatt a júliusi rajtaütéskor elvitt illetve eltiltott munkatársak miatt jelentős szakemberhiány van a Mozaik utcai vizsgabázison. Képünk illusztráció

Információink szerint jelenleg a budapesti lakosok és kereskedők a külföldről behozott használt személyautókat csak 6-8 hetes várakozással tudják leműszakiztatni. Szeptember közepi jelentkezéssel mikulásra kaptunk időpontot, ami azt jelzi, hogy a gond súlyosbodik, mert a pár héttel korábbihoz képest nőtt az átfutási idő az e-mailen történő bejelentkezés ideje és a vizsgaidőpont között.

Ha a helyzet nem javul, pár hét és csak jövőre lesz szabad vizsgaidőpont. Ebben a helyzetben elég nehéz autót értékesíteni, de ennek a helyzetnek a vásárlók is vesztesei. Tegye fel a kezét, aki két-három hónappal későbbi átadással szeretne használt autót venni! Ugye, hogy senki! Ha Feri bácsi külföldről érkezett autót vásárolna a feleségének karácsonyra, jobban teszi, ha még a héten megteszi, vagy kitolja a karácsonyt februárra. Boldog karácsonyt!

Mi van a háttérben?

Az érvényes jogszabályok szerint budapesti székhelyű autókereskedés csak az erre a célra kijelölt budapesti vizsgaállomásokra jelentheti be a külföldről érkezett, honosításra váró autót. Ilyen vizsgasor csak a kispesti Vas Gereben utcában és az óbudai Mozaik utcában található. Erre a két vizsgaállomásra kellett vinnie minden külföldről érkezett autót az összes budapesti használtautó-kereskedőnek és minden magánszemélynek, hogy magyarországi műszaki vizsgát kapjon a kocsi.

Ez téged is sújthat, ha használt autót vennél 2

Első hazai forgalomba helyezésre váró autók az óbudai Mozaik utcában, még az ügyészség és a rendőrség razziája előtt. Nagyon lassúvá vált a folyamat

Igen ám, de egy idő után a NAV is kíváncsi volt, hogy mennek a dolgok a két intézményben. Nyomban be is kameráztak pár sarkot, így hamar fény derült egy sor turpisságra. A gyanú szerint pár vizsgabiztos illegálisan gyarapodott, ám mint mindennek, ennek is vége lett egyszer és csúnyán az orrukra koppintottak. Mivel az akcióban sokakat lecsuktak vagy eltiltottak a szakmától, az egy vizsgaállomásra jutó vizsgabiztosok száma jelentősen megcsappant. Pótlásukért a fővárosi kormányhivatal mindent megtesz, de ez nem egyszerű feladat.

Kevés a hely, mégis üres a vizsgasor

A vizsgasoron egy nap csak meghatározott mennyiségű autó haladhat át. Értesüléseink szerint ez a két vizsgaállomásra nézve békeidőben napi körülbelül 320-340 autót jelent. Mivel a Mozaik utcából az ügyészség begyűjtött szinte mindenkit, a Vas Gereben utcai állomásról helyeztek át vizsgabiztosokat, akik persze most onnan hiányoznak. Használtautó-kereskedőktől úgy tudjuk, jelenlegi szabályozás szerinti napi darabszám körülbelül 80 autó a két helyen összesen.

Ez téged is sújthat, ha használt autót vennél 3

Értesüléseink szerint 11-12 órakor már üres lehet a vizsgasor, mégsincs több autó beírva a műszakokba. Képünk illusztráció, korábban készült a Mozaik utcai vizsgabázison

Mivel a szabályozás nem veszi figyelembe, hogy egy külföldről érkezett autó legalább fél évig érvényes kinti műszaki vizsgáját, a megfelelő dokumentumok megléte esetén, honosítani lehet – ami sokkal egyszerűbb, a vevőnek olcsóbb és kevesebb ideig tart, mint egy egyedi műszaki vizsga – lenne még idő több autó vizsgáztatására, de nem lehet, mert a napi limit nem engedi. Ezért 11-12 óra körül már üresek a vizsgasorok, a vásárlók és a kereskedők, na meg az autók hónapokat várnak egy hatósági vizsgára. Tudtok még követni?https://www.vezess.hu/hasznaltauto-tesztek/2020/09/19/vizsga-mozaik-utca-hasznaltauto-behozatal-rendszam/?fbclid=IwAR0_Kve85SyzMYYCO6NiWE9M8jgtEcdjYo_UHbwPh3xmHol1gOzKrAquiak