Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint Miskolc térségében az őszi vetések után időben elmunkált táblák talaja a 20-50 cmentiméteres rétegben jelentős nedvességet raktároz, míg a szomszédos kukorica alatt ez a réteg nagyon száraz.

A hőmérséklet napközben a nyarat idézi: a maximumok 30 Celsius fok körül alakulnak. Az őszt és az egyre hosszabbodó éjszakákat a hűvös hajnalok jelzik. A napi középhőmérsékletek átlaga az elmúlt 10 napban 2-5 fokkal haladta meg az ilyenkor szokásos értéket.

A repcének jót tenne egy kiadós esőFORRÁS: THINKSTOCK

A KUKORICA A TELJES ÉRÉS AZON FÁZISÁHOZ KÖZELEDIK, AMIKOR TOVÁBBI CSAPADÉKRA MÁR NINCS SZÜKSÉGE.Miskolc térségében vannak már teljesen elszáradt és még fele részben zöld növényekkel teli táblák is fajtától függően. Ebben a körzetben jó termés ígérkezik. A másik nagy területen termesztett szántóföldi növényünk, a napraforgó, az állományszáradás fázisában jár, zajlik a deszikkálása és a betakarítása. Mindkét növényünkre kedvező a meleg, száraz időjárás. Optimális az idő a most érő gyümölcsök számára is, a megfelelő íz- és zamatanyagok kialakulásához és a mezőgazdasági munkákhoz.

A REPCE SZEMPONTJÁBÓL MÁR NEM ILYEN KEDVEZŐ A HELYZET: AHOL MÉG AUGUSZTUS VÉGÉN A FÖLDBE KERÜLT A MAG, OTT MEGKAPTA A KELÉSHEZ SZÜKSÉGES CSAPADÉKOT A NÖVÉNY ÉS JELENLEG 2-4 LEVELES ÁLLAPOTBAN VAN.A további fejlődéséhez azonban most már égető szükség lenne az esőre, különösen ott, ahol csak az eső után vetették el a magot (főleg a déli országrészben, ahol nem esett akkor sem). Miután azonban jelentős, országos csapadéknak a következő 6-8 nap során kicsi az esélye, így a repce szezonja sokfelé nehezen indul, vontatott, hiányos kelés és lassú kezdeti fejlődés vár rá.