Segélyből él Magyarország egyetlen munkanélküli papja

Kétszer is feljelentették, mert ételt osztott a szegényeknek. A tiszazugi plébános a koronavírus okozta kijárási korlátozás alatt sem hagyta magára a híveit: Antal András diakónus terepjáróval rótta az utcákat és hangszórókon keresztül misézett. Azóta kirúgták. Ő az ország első munkanélküli papja.

A Tisza kacskaringós kanyarulatában még navigációval is könnyű eltévedni. Errefelé a templomtorony az iránymutató. Bár az utóbbi harminc évben nem hittek itt semmiben az emberek. Istenben biztos nem, legfeljebb magukban. És a templom tornya is csak arra volt jó, hogy tájékozódjanak a határban. Csépán azt a plébános keresem, aki két éve került ide és visszaadta az emberek hitét.

Amíg valaki éhes vagy fázik, addig nem beszélhetünk vele örök életről, hogy majd mi lesz halál után, hát kit érdekel? Engem se érdekelne.”

– Antal András diakónus mondja ezt miután félóra keresés után rátalálok egy házban, amit a polgármester adott neki kölcsön. A ház puritánul van berendezve. Odabent méteres feszület. Kávét főz, mézet rak bele. Azt sem engedi, hogy magázzam. Vasárnap van. Nyár elején még ilyenkor a csépai templomban tartott liturgiát. https://www.szabadeuropa.hu/a/pl%C3%A9b%C3%A1nos-munkan%C3%A9lk%C3%BCli-egyh%C3%A1z-/30829383.html?fbclid=IwAR2Q3KdT-vQTi56Srh3_dLUl3ZI-Zhik0v_xScp5J7qURDEMIkum6hUFuYo