Skip to content

A Balaton posvánnyá, a szőlők medencékké változnak, ha nem változtatunk

“Ha minden így megy tovább, akkor akár egy zöld, bealgásodott posvánnyá is válhat a tó, a partvidékén szőlők helyett úszómedencékkel” – hívta fel a figyelmet a VIP-nek adott interjújában a Balatoni Limnológiai Intézetet vezető Jordán Ferenc.

Jordán szerint a Balaton egyeztetés nélküli beépítésének lehet katasztrofális hatása a tó helyzetére: “A víz kémiai összetétele, a plankton, a nádas, a halak mind fontosak ahhoz, hogy egy ökológiai rendszer működését is megértsük, ne csak gyönyörködjünk benne. A tudás sajnos így is hézagos, az ismeretek integrációja pedig gyenge, nincs valódi összefogás. A döntéseket persze eleve máshol hozzák, rendszerint nem kifejezetten a kollektív tudásunkon alapul, hogy mi történik a tóval, inkább egy maroknyi ember érdeke dönt. Döntéshozóké, befektetőké, politikusoké” – mondta a tihanyi intézet tudósa.

Jordán nem akart pontos időpontot jósolni, de észrevételei szerint “néha napok alatt kialakulhat egy-egy lokális algásodás, majd el is múlik ugyanilyen gyorsan, pár év alatt viszont már maga a tó is mutathat trendszerű változásokat.”

A tudós szerint az egyetlen megoldás az lenne, ha gyorsan betiltanánk minden zöldterület, tehát erdő, mező, nád kiirtását és beépítését, de az sem kizárt, hogy már egy iszapkotrás is segítene valamit az egyre algásabb vízen.

Jordán Ferenc azzal lett országszerte ismert a tudományt kevéssé követők között is, hogy tulajdonképpen megjósolta a koronavírus érkezését egy interjúban. Többek közt erről nyilatkozott legutóbb a hvg.hu-nak is.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük