Még soha senkinek nem sikerült, de  Badány Lajos új mederbe (sic) terelné a kurválkodást Miskolcon
Az augusztusi közgyűlésen tárgyalt javaslat türelmi zóna kijelölésével oldaná meg az évtizedes gondot.

– A történet 1999-re nyúlik vissza, amikor az első Orbán-kormány törvényessé tette a prostitúciót – számolt be lapunknak az előterjesztés hátteréről Badány Lajos, a Velünk a Város frakcióvezető-helyettese, aki azt is elmondta, hogy ennek fényében az önkormányzat nem szüntetheti be az ilyen jellegű tevékenységet, csupán korlátozhatja azt.

– Jelenleg Miskolc területén is engedélyezett az üzletszerű kéjelgés, leszámítva bizonyos védett területeket: a templomok és közoktatási intézmények 300 méteres körzete tiltott zónának számít.

A képviselő úgy látja, a szabályozatlan állapot eredményeként Miskolcon több helyen tömegessé vált a prostitúció.

– Legfőképp az általam képviselt választókerületben okoz problémát: a Tiszai Pályaudvarnál, a Szinva utcánál, a Baross Gábor utcánál, valamint a Selyemrétnél. A tevékenységüket legtöbbször alig leplezve intézik a szolgáltató hölgyek, amit okkal nehezményeznek a környék lakói, hiszen ez az ott élő, ezt a magatartást látó gyermekek érzelmi, illetve erkölcsi fejlődését is hátrányosan befolyásolhatja.

Badány Lajos szerint az előterjesztést nagyon pozitívan fogadták az említett helyeken. – A választókerületemben élők örültek a hírnek, időszerűnek érezték azt, hogy végre valaki foglalkozzon a problémával. Sokan fordultak hozzám, hogy a jelenlegi állapot fenntarthatatlan, hiszen még az iskola kerítésénél is megjelentek a prostituáltak. Az sem működik, hogy a rendőrnek kell mérlegelnie, hogy az örömlány 299 vagy épp 300 méterre űzi a szakmáját egy köznevelési intézménytől.

A lakóktól távol

A frakcióvezető-helyettes hangoztatta, az 1999-es törvény azt is előírja, hogy a prostitúció tömeges elterjedésekor az önkormányzat nem tekinthet el a türelmi zónák kijelölésétől. Úgy véli, ennek fényében az összes, 1999 után a városban felálló önkormányzat mulasztást követett el ebből a tekintetből. A megoldást a türelmi zóna bevezetésében látja. – Egy zónát szeretnénk kijelölni, természetesen igen távol a lakott övezettől. Ezzel egyidejűleg rendeletileg be kellene tiltani a prostitúciót a város többi területén.

Bevallása szerint sikeres egyeztetéseket folytatott a témában a rendőrség és a rendészet képviselőivel, akik egyértelműen támogatták az elképzelést: egy jól körülhatárolt területen az ellenőrzés is hatékonyabb lehet. A folyamatos hatósági ellenőrzések – a rend betartatása mellett – egyfajta biztosítékot jelentenének a szolgáltatás biztonságát illetően.

– A prostituáltaknak egy ellenőrzés során bizonyítaniuk kell, hogy nem szenvednek semmilyen fertőző betegségben, mi több, vállalkozói igazolvánnyal kell rendelkezniük. Az elvégzett szolgáltatás adóköteles tevékenységnek minősül, így számlát kell róla kiállítaniuk. Éppen ezért, ha megszületnek ezek az intézkedések, úgy gondolom, jelentősen visszaszorítható a városban az üzletszerű kéjelgés.

Az első lépés már megtörtént: Badány Lajos előterjesztését elfogadták a legutóbbi közgyűlésen. – Az önkormányzatnak november 30-áig el kell készítenie egy rendelettervezetet, amit aztán a közgyűlés elé tár – számolt be a jelenleg is zajló folyamatról a képviselő.