Ötven éve gyorsabban lehetett vonattal Budapestől Miskolcra jutni, mint ma. De miért, miközben lassan száz milliárdokat költöttek erre…

Ezt a felfedezést tettük, amikor Orbán Viktor 50. születésnapja miatt elővettük az 1963. május 31-i lapokat, és találtunk egy vasútfejlesztésekről szóló cikket. Miután a teljes vonalat villamosították, az akkori új vasúti menetrendbe az került, hogy a Budapest-Miskolc utat az expresszeknek 1 óra 57 perc alatt kell megtenniük. Ma ezen a vonalon 1 óra 59 perc a leggyorsabb menetidő, amit ígér a MÁV-írta az index.hu.

Mi meg megkérdeztük, hogy miért.

Tisztelt Pusztai László!

 

Kérdéseire az alábbi sajtóválaszt küldjük.

 

A Budapest–Miskolc vonalon az utasigényeknek megfelelő eljutást biztosít a vasúttársaság. InterCity vonatok óránként közlekednek, minőségi szolgáltatással, jóval szélesebb és jobb kínálatot nyújtva (fedélzeti szolgáltatások, komfortosabb járművek). Az egri utasok számára pedig közvetlen gyorsvonatok biztosítják az eljutást. Célunk ennek további fejlesztése, a kassai, sátoraljaújhelyi útvonal meghosszabbítása révén, s a közlekedési időszak kiterjesztése 5:30-20:30 közötti, órás ütemre. A pályafelújításnak köszönhetően az eljutási idő csökkenni fog várhatóan 14 perccel.

 

A beruházások legfőbb célja, hogy a vasút versenyképességét növeljük a közúttal szemben. A most zajló pályafejlesztéseknek köszönhetően 2022-re 560 kilométer hosszú vasútvonal lesz alkalmas arra a biztosítóberendezésekkel együtt, hogy 160 km/h-s tempóval közlekedjenek a vonatok. Ezeken a vonalakon nemcsak a sebesség emelkedik, hanem a tengelyterhelés is nő a jelenlegi 21-ről 22,5 tonnára, amely a vasúti teherforgalom pozícióit erősíti. Jelentős változás lesz ezáltal például a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc-Budapest „körvasúton”, hiszen itt a pálya legnagyobb része százhatvanasra épül át, így az említett nagyvárosokon kívül Füzesabonyba, Egerbe vagy Kisvárdára is gyorsabban lehet eljutni.

 

Az elmúlt években 1300-1500 milliárd forint fejlesztést hajtott végre az állam uniós források felhasználásával a vasúti pályák korszerűsítésében. Azonban nem elegendő a vasúti pálya fejlesztése, szükség van a járműflotta megújítására is, hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy emeljük a szolgáltatási színvonalat, növeljük a menetrendszerűséget és csökkenthessük a menetidőket. A vasúttársaság ezért folyamatosan bővíti a flottáját. Forgalomba állt már 36 új IC+ kocsi, év végére lezárulhat a 115 darab új, modern villanymozdony beszerzése, melyek az eljárás eredményessége esetén, 2022 év elejétől megjelenhetnek a vasúti pályákon. Mai napon elindult a KISS emeletes motorvonat a váci vonalon, a 40 darab KISS motorvonat beszerzésével 2022-re 24 ezer új ülőhellyel növeljük a kapacitást az elővárosban.

 

Figyelmébe ajánljuk az ITM ma kiadott közleményét is: Húsz vasúti fejlesztés előkészítéséhez biztosít több mint 32 milliárd forintot a kormány

 

Üdvözlettel:

 

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

 

MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

Kommunikációs Igazgatóság

 

1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60.

Honlap: www.mavcsoport.hu