Bombameglepetés, a Fradi a Celticet is kiütötte a BL-ből
Hatalmas meglepetést okozott a magyar bajnok Ferencváros a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében, ahol idegenben, 2-1-es győzelemmel búcsúztatta a selejtezőkör legerősebb csapatát, az 51-szeres skót bajnok Celticet. Sigér korai góljára még volt válasza a skótoknak, ám az irtózatos nyomás alatt játszó Fradi kontrából szerzett második találatát már nem tudta ellensúlyozni a Celtic.

Nem volt szerencséje a sorban kétszer magyar bajnok Ferencvárosnak a Bajnokok Ligája-selejtező második körének sorsolásakor, hiszen az összes lehetséges ellenfél közül a legerősebbet, az 51-szeres skót bajnok Celticet kapták, ráadásul Glasgow-ba kellett utazniuk a mérkőzésre.

Az előző körben Fradi hazai pályán, Tokmac Nguen duplájával 2-0-ra győzte le a svéd bajnok Djurgårdent, míg a Celtic kiütéses győzelemmel, 6-0-s eredménnyel ejtette ki az izlandi KR Reykjavíkot.

Önmagában ez az eredmény még nem ad okot aggodalomra, az viszont már igen, hogy míg a Ferenvcáros kerete 24 millió eurót ér a Transfermarkt szakoldal értékelése alapján, addig a Celtic keretét közel 92 millió euróra taksálják – főként a középcsatár Odsonne Edouard, a Southamptontól kölcsönvett balszélső Mohamed Elyounoussi, illetve a skót válogatottban alapembernek számító középpályások, James Forrest, Ryan Christie és Callum McGregor tűntek úgy előzetesen, mint akik előzetesen úgy tűntek, mint akik gondot okozhatnak a Fradinak – de végül nem így lett.

Első félidő

Csakhogy a Celticben a legutóbbi szezonban 28 gólig jutó Edouard nem hogy a kezdőből, de a teljes meccsnapi keretből kimaradt sérülés miatt, miközben a Szerhij Rebrov három csatárt nevezett a kezdőbe, hogy egyből megrohamozza a skót csapat védelmét. A Fradi a Dibusz – Botka, Kovacevic, Blazic, Civic – Sigér Haratin, Somália – Nguen, Isael, Uzuni kezdőcsapattal vágott neki a mérkőzésnek.

A találkozó első perceiben a Celtic irányította a játékot, túlnyomó többségben a skót csapatnál volt a labda, és az első lövést is a hazaiak engedték meg, Forrest távoli próbálkozását csak öklözni tudta a Fradi kapuját védő Dibusz Dénes a 4. percben.

ENNYITŐL NEM ILLETŐDÖTT MEG A FRADI, ÉS EGY ÍGÉRETES TÁMADÁS UTÁNI SZÖGLETBŐL, SIGÉR DÁVID BIVALYERŐS ÁTLÖVÉSÉVEL MEGSZEREZTÉK A VEZETÉST A 7. PERCBEN.

A gól plusz önbizalmat adott a Fradinak, de a Celtic lendületét sem törte meg, hogy hamar hátrányba kerültek, igaz, a folyamatos skót támadások mellett a magyar bajnok előtt megnyílt az esély az eredményes kontratámadásokra. A skót fölény a 15. percben egy veszélyes megpattanó lövést hozott, Christie próbálkozása okozott némi aggodalmat Dibusznak, de sem abból, sem a szögletből nem lett komolyabb baj. Ahogy a 20. percben megeresztett Ntcham-lövésből sem, a távoli, lapos próbálkozás csak az oldalhálót rezgette meg Dibusz mellett, nem találta el a kaput.

A félidő felénél Botka Endre hibázott egy kisebbet, így Elyounoussi került lövőhelyzetbe, Botka hibáját viszont az egyik védőtárs javította egy jó blokkal, így maradt a Fradi-vezetés.

Ahogy teltek a percek, úgy lett egyre nagyobb a Celtic nyomása, gyakran mind a 11 Fradi-játékos a saját térfelén védekezett, és így is meg tudta zavarni a védelmet a pörgős, erőszakos játékot játszó skót csapat, a 30. percben például Christie próbálkozott sarkazással az ötösön belül, és nem Dibuszékon múlt, hogy nem lett belőle gól. Aztán a 40. percben Elyounoussi tört be a bal szélről nagy lendülettel, és amikor már úgy tűnt, hogy túl sokáig tolja tovább az FTC játékosai között, végül elvállalta a lövést, ami nem sokkal húzott le a jobb kapufa mellett. Egy perc sem telt el, amikor Elyounoussi immáron fordulásból próbálkozott, az a kísérlet Dibusz kezében kötött ki, de ezek a helyzetek is jelezték, hogy a Celtic nem kíván hátrányban az öltözőbe menni a szünetben – ez viszont nem sikerült nekik, a Fradi ha nehezen is, de átvészelte az első félidő végi óriási nyomást.

Második félidő

A szünet után a Celtic és az eső is egyre jobban ráerősített, ami figyelembe véve, hogy az első 45 perc után 15-1 volt a kapura lövések aránya a hazaiak javára, jól jelzi, hogy milyen fölényt jelentett a Celtic oldalára.

A hatalmas nyomás az 53. perc legvégén vált egyenlítéssé: Christie 20 méteres lövése Kovacevic fején megpattanva jutott át Dibuszon, 1-1-re módosítva az állást. A Celtic sorban 30. hazai meccsén talált be, ez is jól mutatja, hogy nézőkkel és nézők nélkül is rettentő nehéz helyszín a vendégeknek a Celtic Park.

Alig négy perc telt el, amikor Ntcham egy, a jobb szélen végigvezetett támadás végén kapáslövésből lőtt óriási kapufát. Dibuszon már átjutott a pattogó lövés, de a felső léc megmentette a Ferencvárost. Az egyenlítés után, de lényegében az egész második félidőben a Fradi alig lépte át a felezővonalat, folyamatos védekezésre volt kényszerítve, miközben egymás után jöttek a skót csapat hol jobb, hol rosszabb lövései, ez pedig azt vetítette előre, hogy a Fradinak bő 30 percet hibátlanul kellett lehoznia.

A Ferencváros a 65. perc környékére rendezte a sorait, akkor kicsit sikerült megtörni a Celtic lendületét, és percekig tudták tartani a labdát, ami egyúttal pihenőt is jelentett a feszített pillanatok után. Túl sokat viszont nem irányított a magyar csapat, a 70. perc után már ismét a Celtic volt kezdeményező fél, igaz, kisebb lendülettel rontottak a vendégeknek, mint korábban.

A 75. percben viszont bejött, amiben a Fradi bizakodhatott: Tokmac egy kontra végén meglépve, a védőjét lesprintelve helyzetbe került, ezt pedig értékesítette is, Barkasz mellett a hosszú sarokba gurítva 2-1-es vezetést szerzett a Fradinak.

A második egyenlítési lehetőséget egyre elkeseredettebben hajkurászó Celtic nagyobbnál nagyobb helyzeteket dolgozott ki, a végén viszont rendre jött valami hiba – hol három üresen álló csatár közé érkezett a visszapassz, hol a távoli lövés érkezett középre, Dibusz-védést maga után hozva.

A FERENCVÁROS A LEGVÉGÉN IS ELBÍRTA A NYOMÁST, ÉS ÓRIÁSI MEGLEPETÉST OKOZVA KIEJTETTE A BL MÁSODIK SELEJTEZŐKÖRÉNEK LEGERŐSEBB CSAPATÁT, A CELTICET.

Az első gólt szerző Sigér Dávid a mérkőzést közvetítő M4 Sportnak elmondta, az előzetesen eltervezett taktikából csak annyit tudtak megvalósítani, hogy végig lelkiismeretesen futballoztak és sikerült győzniük. Szerették volna sokkal többet birtokolni a labdát, de a Celtic nagy tempóban, jól futballozott. Hozzátette, a találkozó előtt gyakorolta a góljához hasonló lövéseket, de csak az utolsó próbálkozása sikerült olyan jól, mint a mérkőzésen.

Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője a mérkőzést követő sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, csapata az eddigi legerősebb ellenfelével találkozott az európai kupákban, még a CSZKA Moszkvánál is nehezebb feladata volt az együttesnek. Hozzátette, számított rá, hogy ilyen lesz a Fradi játéka, ugyanakkor a gyors vezető gól sokat segített. Megjegyezte, próbáltak a gyors kontrákra építeni, a villámgyors Tokmac Nguen pedig kihasználta erősségét.

Neil Lennon, a Celtic vezetőedzője azt mondta, természetesen rendkívül csalódott, hiszen végig uralták a mérkőzést, két „hülye” gólt kaptak, és egyéni hibák vezettek a vereséghez. Hozzátette, ennyi helyzetet nem lehet büntetlenül kihagyni.

A sorsolást augusztus 31-én tartják majd a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójára, amit a Nemzetek Ligája-mérkőzések után, szeptember közepén rendeznek majd. A továbbjutással egyúttal biztossá vált, hogy a Fradi vagy a Bajnokok Ligájában, vagy az Európa-ligában garantáltan a Playoffkörig, vagyis a csoportkör előszobájáig jut.