Ismeretlenek agyonlőttek Bászrában egy, a társadalmi változásokért küzdő, fiatal doktornőt

Ismeretlen támadók

agyonlőtték Riham Jakubot. A fiatal orvos egy héten belül a harmadik politikai aktivista, akivel így végeztek az iraki Bászrában, ahol a legutóbbi, múlt pénteki gyilkosság után tüntetések robbantak ki, a miniszterelnök pedig ezekre válaszul menesztette a város rendőrfőnökét.

Musztafa al-Kadimi miniszterelnök, aki öt hónapja vette át a hatalmat a koronavírusjárvány előtt egész Irakra kiterjedő tüntetéshullám miatt lemondó elődjétől, most azt ígérte, hogy a belügyminisztérium és a biztonsági erők „minden szükséges lépést megtesznek annak érdekében, hogy feladatukat ellátva megvédjék a társadalmat a törvényen kívüliek fenyegetésétől”.

Irakban a koronavírusjárvány előtt nagy tiltakozási hullám volt kibontakozóban, amire az Irán által támogatott milíciák féktelen erőszakkal reagáltak. A tüntetések alatt legalább ötszázan vesztették életüket, részben a biztonsági erők, részben az Irán-párti milíciák agressziójában. Ez utóbbiak azért ellenségesek a tüntetőkkel, mert azok többek között a külföldi, ez esetben iráni beavatkozás ellen is tiltakoztak a korrupció, a munkanélküliség, és a elégtelen közszolgáltatások mellett.