A tarcali wellness-szállodák vendégei között sok a külföldi zsidó , írta az ellenzék közös tiszaújvárosi jelöltje

A kormánymédiához tartozó

Magyar Nemzet és a Mandiner ásta elő, hogy az ellenzék közös tiszaújvárosi jelöltje, a jobbikos Bíró László vállalhatatlan kijelentéseket tett kommentekben.

Augusztus 14-én jelentették be, hogy egy tarcali mezőgazdasági vállalkozó, Bíró László lesz a Fidesz kihívója a tiszaújvárosi körzetben, amelynek előző képviselője, Koncz Ferenc július 10-én vesztette életét motorbalesetben. A kormánypártok Koncz Zsófiát, az elhunyt képviselő lányát indítják az őszi időközin. Bíró László 2018-ban a Jobbik színeiben indult Koncz ellen, és 32%-ot szerzett, míg ellenfele 49%-kal győzött; ő a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei regionális igazgatója.

A lementett képernyőképekkel is igazolt állítások szerint Bírótól nem áll távol az antiszemitizmus.

Mifelénk két új alapszervezet is alakult, nagyjából 20 fővel. Engem ez jobban érdekel, mint judapest

– írta egy olyan poszt alatt, ami arról szólt, hogy Budapesten többen otthagyták a Jobbikot, mert nem értettek egyet a párt irányvonalával.

Egy másik kommentben amiatt panaszkodott, hogy a tarcali wellness-szállodák vendégei között sok a külföldi zsidó.

Tele lengyellel, orosszal, izraelivel! A kutyám majd megveszik amikor a tetűcsúzdások (sic) elmennek a házelőtt! Ide nem az átlag Magyar ember jár!

– írta.

Bíró nem ismerte el, hogy az idézett kommentek valódiak, de a Facebook-oldalán általánosságban bocsánatot kért vállalhatatlan kijelentései miatt:

Keresztény, istenfélő emberként elismerem, hogy hibát követtem el, amikor a közösségi médiában lefolytatott viták hevében évekkel ezelőtt vállalhatatlan kijelentéseket tettem. A bűnömért bocsánatot kérek mindazoktól, akiket megbántottam

– írta. A helyzetet rontja, hogy az idézett kommentek nem túl régiek, alig egy évvel ezelőttiek.

Bíró azt is elismerte, hogy kijelentéseivel nehéz helyzetbe hozta azokat az ellenzéki pártokat, amelyek támogatásukról biztosították, ráadásul augusztus 22-én hivatalosan is elindul a kampány. De szerinte a startvonalról „már nincs visszaút, csak előre, hogy lebontsuk a Fidesz kétharmados falait”.

Korábban Setét Jenő roma polgárjogi aktivista egy rövid Facebook-videóban felszólította az ellenzéki pártokat, hogy léptessék vissza Bíró Lászlót, mert szerinte a jelölt cigányellenes is. Véleménye szerint a választókörzet cigány lakói jobban teszik, ha a kormányoldal jelöltjét támogatják, vagy nem vesznek részt a választáson.