Egy oxfordi székhelyű napenergia -technológiai cég, az Oxford PV abban reménykedik, hogy az év végére elkezdi gyártani a világ leghatékonyabb napelemeit, és a következő évben elsőként fogja eladni őket a nagyközönség számára.

Az Oxford PV szerint a következő generációs napelemek csaknem egyharmaddal több energiát tudnak majd termelni, mint a hagyományos szilícium-alapú napelemek, ha a paneleket vékony rétegben perovszkit nevű kristállyal vonják be. A kristály azért jobb, mint a hagyományos szilícium alap, mert a napfénynek több sprektrumát képes elnyelni.

Egy hagyományos napelem általában a napenergia 22 százalékát képes villamosenergiává alakítani, míg a perovszkit kristály 27,3 százalékot, ami világrekordnak számít.
A cég szerint a 1950-es évekbeli napelem-technilógia megszületése óta ez lenne az első nagy előrelépés, ami segíthetne a globális felmelegedés kezelésében is. A cég még 2010-ben nyert 100 ezer fontot a brit kormánytól a technológia kifejlesztésére, de később a norvég olajipari óriás, az Equinor, a Legal & General Capital és a kínai megújuló energiával foglalkozó óriáscég, a Goldwind is befektetett a cégbe.

A kristályt egyébként nem most fedezték fel, hanem 200 évvel ezelőtt, 1839-ben az oroszok az Urál-hegységben. (Gua