Az angolul family cloth,

azaz családi kendő néven emlegetett termék internetes boltokban is kapható, de otthon is megvarrható használt pólókból vagy finom puha maradék flanellből. A megszokott tekercsre emlékeztető kivitel patenttal egymáshoz erősített, vagyis letéphető lapokból áll, de még egyszerűbb dobozban vagy kosárkában előkészíteni a kendőket. Hamar kiderült, hogy érdemes mintás, sötét anyagot választani, mert a mosás nem lesz mindig tökéletes.

Az újítás környezetbarátságáról egyelőre vita folyik. Igaz, hogy a papírgyártáshoz sok fa, víz és áram kell, de az is szempont, hogy – a pelenkához hasonlóan – a kendőkhöz nem szabad takarékos, kímélő programot használni, hanem higiénikusan magas hőmérsékleten, megfelelő mosószerrel alaposan ki kell mosni.

Az magától értetődik, hogy használat után, mosás előtt fertőtlenítő áztatóban, fedeles vödörben várakozik a textília. Az interneten fellelhető tippek közül említésre érdemes még, hogy ha minden családtagnak megvan a maga színe, mintája, akkor nem keverednek a kendők, és ez segít leküzdeni az idegenkedést-írja a fizetős hvg.hu