Dr. Áldozó

Tamás, a város fideszes polgármestere hétfői sajtótájékoztatóján azt közölte, folyamatosan tesztelik a pápai Teveli úti idősotthon lakóit és dolgozóit.

Azt is hozzátette, hogy Egyesített Szociális Intézmény egyik dolgozójának férjét tesztelték koronavírusra, amely pozitív lett, a kontaktok tesztelésekor ellenőrizték a feleségét is, akinek szintén pozitív lett a mintája. Az idősotthon dolgozója és férje nem pápai lakosok.

A polgármester azt is elmondta, azombaton a kórházban is jelentkezett egy személy, aki tüneteket produkált. Ő pápai lakos és szintén pozitív lett a vírustesztje. Vélhetően a fertőzést külföldi személyektől kapta el

– véli a városvezető. A kontaktkutatások folyamatban vannak, további tesztelések fognak történni.

Jelenleg 18 járványügyi megfigyelés van érvényben a városban, 8 esetben külföldről hazaérkező személyekről van szó, a többiek vélhetően az előbb említett személyek és kontaktjaik.

Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI igazgatója elmondta, hogy

látogatási, kijárási és felvételi tilalmat rendeltek el a Teveli úti idősotthonban, határozatlan időre.

Az intézmény igazgatója hozzátette, hogy az otthonban 12-en dolgoznak, jelenleg 4-en vannak járványügyi megfigyelés alatt, két külsős kollégát rendeltek ki a folyamatos ellátása biztosítása érdekében.

Az idősek egy- és kétágyas szobákban laknak ebben az otthonban, ezért az izolációjuk könnyebben megoldható, a fertőtlenítést még fokozottabban végzik.

Az Info Pápa arról is beszámolt, hogy az otthon háziorvosa szabadságon volt, de a mai naptól a lakók rendelkezésére áll. Szabadsága idején helyettesítő orvos látta el a feladatot.

További szigorító intézkedésekről a tesztek eredményeinek függvényében határoznak.