Brutális állóképességű sportolók, háborús hősök, gazdag milliárdosok – a legtöbbünk fejében ők azok, akik kimagasló mentális erővel bírnak. Pedig a mentális keménység és a lelki béke megtalálása a valóságban bárki számára elérhető és a hétköznapokban is előnnyé kovácsolható: jól jön a gyereknevelésben, a vezetői munkában, vagy a tanításban is.

 

A viselkedéstudomány régóta foglalkozik a mentális erő és a belső béke tudományos megközelítésével. Az amerikai Forbes öt olyan kutatott szokást gyűjtött össze, amik betartásával mi is sokat tehetünk azért, hogy mentálisan megedződjünk.

1. Küzdj meg a gyengeségeiddel és ne ítélkezz mások felett
A mentálisan erős emberek tisztában vannak azzal, hogy mások kritizálása feleslegesen foglalja le energiánkat, helyette önmagunk fejlesztésére és megerősítésére kellene fókuszálnunk.

Az úgynevezett elfogultsági vakfolt olyan viselkedési torzulás, ami szerint kevésbé tartjuk magunkat elfogultnak másokhoz képest, és több kognitív torzulást veszünk észre másokon, mint magunkon. Elhiteti velünk, hogy mások viselkedését mindig jobban megértjük, mint ők saját maguk.

Ez hamis valóságot képez, könnyen félrevezető.

Ez a viselkedési torzulás általában a magas intelligenciával rendelkező emberekre jellemző. Ők azok, akik úgy érzik, átlátnak mások döntésein. Ez azonban nem minden esetben fordulhat elő. Hiába intelligens valaki, mindig lehetnek olyan külső tényezők, amikkel nem lehetünk tisztában. Éppen ezért mások megítélése helyett koncentráljunk inkább magunkra.

https://forbes.hu/legyel-jobb/a-mentalisan-eros-emberek-ot-szokasa-a-tudomany-szerint/