21 ember fertőzödött

meg egy iskolai értekezlet után Mezőkövesden. Elmentünk megnézni a járvány hazai gócpontját.

A KONTAKTKUTATÁS SORÁN HÁROM MEGYE 29 TELEPÜLÉSÉN 334 EMBERT KERESTEK FEL A NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBEREK.

Az országos tisztifőorvos szerint jó hír, hogy 334 emberből 260-an már elhagyhatták a hatósági házi karantént, az utolsó pozitivitást július 23-án észlelték.

MÜLLER KIJELENTETTE, HOGY SIKERÜLT MEGÁLLÍTANI A JÁRVÁNYT MEZŐKÖVESDEN.
Buszos kiránduláson és napközis táborban is részt vettek a fertőzöttek
Mint felidézte, az első fertőzött egy iskolai dolgozó volt, akinél a későbbi járványügyi vizsgálatok során a leggondosabb kikérdezés mellett sem sikerült azonosítani a fertőzés eredetét. Müller Cecília hozzátette, „nem nyert bizonyítást”, hogy ő a fővárosban fertőződött volna meg, tünetei ugyan voltak (lázas volt és köhögött), de koronavírusra akkor nem tesztelték, majd június 16-án részt vett egy 27 fős iskolai értekezleten, ahol senki nem viselt maszkot, és egy másik, június 23-i értekezleten is ott volt.

A második iskolai értekezleten jelen volt a „második beteg”, akit elsőként azonosítottak koronavírus-fertőzéssel, környezetében pedig azonnal elindult a kontaktkutatás, majd a járványügyi vizsgálat derített fényt a megbetegedésre, mondta Müller Cecília.

31 ember környezetében kellett kontaktkutatást végezni, az összes kontaktszemély karanténba került, a tüneteteket mutatókat egészségi állapotuknak megfelelően látták el. Arról is beszélt, hogy a járványügyi intézkedéseknek köszönhetően a dél-borsodi városban a fertőzések nem terjedtek túl az ismert gócon. Példaként említette, hogy egy fertőzött házaspár egy buszos kiránduláson 42 utasból 7 embert fertőzött meg. Ugyanakkor két további közösségben – egy napközis táborban és egy énekkarban – szerencsére senki sem fertőződött meg.

HANGSÚLYOZTA, ZÁRT KÖZÖSSÉGEKBEN, HOSSZABB IDEJŰ, ZÁRT HELYEN TARTÓZKODÁS ESETÉN „ELÉGGÉ FERTŐZŐKÉPES A VÍRUS”, FŐKÉNT AZÉRT, MERT TÜNETEKET PRODUKÁLÓ EMBEREK LEHETNEK OTT.

Azt javasolta, hogy csakis egészséges, tüneteket nem mutató ember menjen munkába, közösségbe. A koronavírus-gyanús eseteket – folytatta – továbbra is a háziorvosnak kell telefonon jelezni, aki gondoskodik a mintavételről.

Továbbra is sokan kerülnek házi karanténba
Korpás Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályának vezetője arról beszélt, hogy március 11. óta mintegy 500 ember kontaktkutatásában vett részt a külön erre a célra létrehozott megyei rendőri csoport.

A megyében jelenleg több mint 400-an vannak hatósági házi karanténban, több mint 8000 ember pedig már elhagyhatta azt, a karantén szabályainak betartását több mint 50 ezer alkalommal ellenőrizték. A rendőr alezredes a tipikus szabályszegések között említette a karantén elhagyását, vendégek fogadását, valamint a karantént jelző tájékoztató ki nem helyezését vagy eltávolítását.