Nincs egy vasuk sem, de tovább ígérgetnek a cserkészek.  A miskolci Tiszti Kaszinó már menthetetlen

Korszerű, többfunkciós

központ épülhet az Uitz Béla-Csengey Gusztáv utcák sarkán, az egykori Honvéd Tiszti Kaszinó épületegyüttesének helyén. A tervezési szakasz érdekességeiről, a részletekről a tulajdonos Magyar Cserkészszövetség képviselői számoltak be a helyszínen.

A kormány még 2012-ben kötött stratégiai megállapodást a szervezettel, ezt követően kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumától mintegy 444 millió forintot arra, hogy megteremtsék a megfelelő hátteret és infrastruktúrát a mozgalom működéséhez.

– A miskolci mellett Kecskeméten egy, az ittenihez hasonló volumenű beruházásról beszélhetünk, Nagykovácsiban pedig egy még ezeknél is komolyabb fejlesztésről – mondta a helyszínen Szórád Előd, a cserkészszövetség Lechner Ödön Ingatlanfejlesztési projektjének vezetője.

A miskolci projekt jelenleg a tervezés fázisában van, az engedélyes kiviteli tervek 2021 közepére készülhetnek el, ezt követően nyílik majd módjuk pályázni a beruházáshoz szükséges forrásra.

Az épületegyüttest jelenlegi formájában már nem lehet megmenteni, bontani kell.

 

 

2015 ben ezt írta a minap.hu

Cserkészek újítják fel a lepusztult tiszti klubbot
Parai Roland
|

 

2015. december 04. 15:18
|

 

frissítve: 2015. december 06. 10:09
Új időszámítás kezdődhet a kultikus épület életében. Miskolc egyik emblematikus épületét a Magyar Cserkészszövetség kapta meg, hogy ott ifjúsági civil házat létesítsenek.
Így néz ki most a Tiszti klub. Képgaléria!

Egy, a miskolci közgyűlés elé 2014. szeptember 11-én előterjesztett javaslatban az olvasható, hogy a Magyar Cserkészszövetség megvásárolná és felújítaná a leromlott állapotú tiszti klubot, hogy ott cserkész házat, valamint civil központot létesítsen.

A korábban a Honvédelmi Minisztérium kezelésében álló épület hosszú éveken keresztül tiszti klubként, étteremként, rendezvényteremként működött. A rendszerváltás után több bérlője is volt, és a miskolci underground kultúra egyik kultikus helyszínének számított: koncerteknek adott otthont, de volt ott diszkó, tartottak szalagavató bulikat, esküvőt és számos más rendezvényt is.

Tiszti_klub.jpg

2001 júliusában, az ÁPV Rt.-vel kötött ingatlanátadási megállapodás alapján az épület az önkormányzat tulajdonába került. Az akkori városvezetés nem tudta hasznosítani, így a magára hagyott létesítmény állapota jelentősen leromlott. A külső vakolat szinte már mindenhol lepergett, a lyukas tető miatt folyamatosan ázott a födémszerkezet, a téglák között ecetfák vertek gyökeret, a belső udvar és az épület többi részét pedig szép lassan felemésztette a természet.

Tiszti_klub.jpg

Jernei Péter, a Miskolc II. számú cserkészkerület elnöke érdeklődésünkre elmondta, pont egy évvel ezelőtt, 2014. decemberében kapták meg az épületet. Azóta önkéntesek bevonásával folynak a tereprendezési- és állagmegóvási munkák. Rengeteg szemetet és törmeléket szállítottak már el az épületből, megtisztították a dzsungellé változott belső udvart, de még rengeteg tennivalójuk van.

Tiszti_klub.jpg

A tervekkel kapcsolatban Jernei Péter elárulta, hogy egy olyan ifjúsági közösségi teret szeretnének kialakítani, ahol mindenféle civil kezdeményezés helyet kaphatna, de a legfontosabb feladat most az épület állapotának a megóvása. Az elmúlt egy évben a romeltakarítás mellett kijavították a megsérült tetőt és a csöpögő ereszcsatornákat, hogy megakadályozzák a további beázásokat.

Következő lépés a forrásteremtés. Hogy mennyi pénz áll majd rendelkezésre az épület felújítására, arról majd a szervezet országos elnöksége fog dönteni.

Tiszti_klub.jpg

Jernei Péter elmondta, a Magyar Cserkészszövetség számára ugyan nagy falat ez a beruházás, de ha elkészül, akkor hosszú idő után végre újra élet költözhet a tiszti klub falai közé, akár pár éven belül.