A boon.hu megkérdezte: milyen

nyitvatartással üzemelhetnek jelenleg Miskolcon a fiatalokat is kiszolgáló szórakozóhelyek, kocsmák? A városháza sajtóosztálya egyrészt idézte a kereskedelemről szóló törvényt, mely szerint „a nyitvatartásra vonatkozóan bejelentési kötelezettsége van az üzemeltetőnek, amit a jegyző tudomásul vesz. Abban az esetben, ha a nyitvatartás a 22 és 6 óra közötti időszakot is érinti, akkor az üzemeltető csak nyitvatartási engedély alapján tarthat nyitva”. Az üzletek éjszakai nyitvatartásának rendjéről szóló önkormányzati rendelet szerint Miskolc jegyzője akkor tagadhatja meg nyitvatartási engedély kiadását, „ha az üzemeltető kérelemének benyújtását megelőző egy éven belül, a vendéglátó üzlet működésével kapcsolatosan rendőri vagy más hatósági intézkedésre került sor, és végrehajtható döntés született olyan magatartás miatt, amely alkalmas a helyi közösség negatív értékítéletének kiváltására”. Hozzátették azt is, hogy a vendéglátó üzlet környezetében lakók közvetlen kezdeményezésére is korlátozható az éjszakai nyitvatartás, ha a  lakók bizonyítják, hogy veszélyes mértékű a zaj.

Rákérdeztünk arra is, hogy Miskolc városának milyen fiatalkorúakat védő stratégiája és programjai vannak jelenleg folyamatban, és mik a tervek a közeljövőt illetően. Azt a választ kaptuk, hogy az előző városvezetésnek nem volt erre vonatkozó átfogó koncepciója. Veres Pál polgármester vezetése alatt a nulláról kezdtek építkezni: újjáalakult a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, hamarosan létrejön az Ifjúsági Tanács, ifjúsági referens fog dolgozni a városházán. Cél, hogy a Nagy-Miskolc Program keretében a fiatalok Miskolcon tartására irányuló intézkedések megvalósuljanak.

Hiányoznak az önkormányzati eszközök
Szopkó Tibort, a belvárosi terület momentumos önkormányzati képviselőjét is megkerestük. Azt kérdeztük, milyen lépéseket tervez a belvárosban élők nyugalma érdekében. A képviselő elmondta: konkrét panasz a városháza tájékoztatása szerint hivatalos bejelentésként az önkormányzathoz nem érkezett. Hozzátette: támogatja és szorgalmazza is a rendőrség és az önkormányzati rendészet rendszeres ellenőrzéseit, különös tekintettel a péntek–szombati időszakra. Feltettük azt is, hogy milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy a belváros tiszta, gondozott legyen, hogy az összetört üvegeket, a hányások nyomait ne ímmel-ámmal takarítsák fel a hétvégét követően hétfőn reggel. Szopkó Tibor azt a választ adta: a hajnali órákban, közvetlenül azután, hogy véget érnek a hétvégi bulik, gyors, de alapos takarításra van szükség, ennek érdekében felvették a kapcsolatot a megfelelő városi cégekkel, Holding-tagvállalatokkal. Megkérdeztük azt is, milyen lépéseket tervez a Momentum, a fiatalok pártja képviselőjeként annak érdekében, hogy a tizenéves fiatalok ne fetrengjenek részegen hajnal két órakor Miskolc belvárosában. Szopkó Tibor úgy fogalmazott: ez nem pártpolitikai kérdés, pusztán önkormányzati-kormányzati intézkedésekkel biztosan nem adható rá megoldás. Úgy látja: „olyan társadalmi-kulturális jelenségről van szó, ami leginkább preventív, a családok, az oktató-nevelő, szociális rendszerek, valamint a fiatalokat érő kulturális és technológiai változások viszonyrendszerében értelmezhető és kezelhető.”

boon.hu