Kriza Ákos elvette, Veres Pali visszaadhatná…

Tisztelt Pali bátyám,

Azon most ne rugózzunk sokat, hogy úgy itt hagyott minket Debrecen, mint szentpál az oláhokat. Mi, büszke miskolciak, Acélváros, Edda, DVTK, Barlangfürdő, Diósgyőri vár népe, stb.

Szerintem a családomon kívül senkit érdekel a véleményem, de itt most megragadom az alkalmat, hogy elmondjam, miért maradtunk így le. A rendszerváltás után tehetségtelenebbnél tehetségtelenebb emberek voltak itt polgármesterek, politikusok. Pont azért írok most, mert Rólad nem ezt gondolom, bár az utóbbi időben… Egyébként ez egy mellékszál, és nem is erről akarok beszélni.

Most a panem et cirkuszból az utóbbiról írnék. Miskolcnak komoly futóhagyományai és nemzetközileg ismert terepfutói vannak, és a bükki hegyi maraton szervezői például az elsők között rendeztek ilyen versenyeket Magyarországon, ezt érdemes lenne kihasználni abból a szempontból is, hogy a futóversenyekre érkezők a legtöbb pénzt költő turisták. Ellentétben a reggel busszal Tapolcára érkezőkkel, akik elmennek a Barlangba, szatyorból megebédelnek, aztán hazamennek szülővárosukba, mi pedig beírunk a statisztikába egy látogatót… Vagy az autósport rajongók, akiket egyes miskolci panziók kategorikusan elutasítanak, ha szállást akarnak foglalni náluk.

Eddig ezt a lehetőséget nem sikerült befogni a vitorlánkba. Én amondó vagyok, ha már egy ilyen lecsúszó, no legyünk megengedőbbek, stagnáló városban élünk, az itt élőknek legyen legalább annyi lehetőségük, mint a debrecenieknek, ha már nem kerül pénzbe, például hobbifutás szempontjából.

Kósa Lajos városában három helyen lehet rekortán pályán futni, köztük az egyik nemzetközi atlétikai versenyre készült stadion, és akkor még nem beszéltünk a debreceni focistadion tetején(!!!) vezető pályáról. Ezzel szemben korábban Miskolcon két rekortán pálya volt, de ez időközben egyre csökkent, mert az egyetemi pályát fizetőssé tették. (Krizáék meg már öt éve meglebegtették a népkerti futókört, amiből persze, mint sok más ígéret esetében, semmi nem lett…)

Valakik meg az elöző kurzusból megüzenték, az avasi prolik húzzanak el az egyetemi páyáról, ahova akarnak vagy fizesenek.

Információim szerint a pálya éves bevétele 100 ezer forint, ismétlem 100 ezer. Állítólag a volt jegyző ennyi pénzért le sem hajolt a fénykorában..

A Győri kapui Ifjúsági pálya persze rendelkezésre áll, ami viszont a város másik végén élőknek messze van, egyébként is van ott egy őrmester stílusban felügyelő hölgy, aki simán beszól bárkinek, aki nem úgy viselkedik, ahogy szerinte kéne, és ennek leginkább a fiatalabb korosztály issza meg a levét…akik foci helyett inkább elmennek majd herbálozni, jobb híján. WC vagy van, vagy nincs, a lelátók már eltűntek a méteres gazban. Persze tudom, hogy a cikk elolvasása után fel fogod emelni telefont, hogy mi a franc van ezekkel a rekortán pályákkal. És az is biztos, hogy minden érdekelt fél azt fogja bizonyítani, hogy az lehetetlen, hogy az egyszerű miskolciak (köpködnek, rágóznak, visszafelé futnak) fizetés nélkül bemehessen oda futni néhány kört, mert ez zavarná az atléták felkészülését (nemrégiben jelent meg egy hír, hogy egy miskolci atléta megdöntött egy 39 éves magyar csúcsot). Persze tudom, a társadalombiztosítás, és saját magunk kivételével senkinek áll érdekében, hogy soványabbak, fittebbek legyenek a miskolciak, mint egynémely országos politikus.

Ne higgyél neki, ha ezt Debrecenben meg tudták csinálni, fog menni Miskolcon is. Csak akarni kell.