… mostanra végképp

egyértelművé vált, hogy igenis lesz jogállamisági kontroll az uniós pénzek felett, ráadásul szigorúbb, mint azt korábban a Fidesz remélte.

Ujhelyi úgy látja, hogy az EP világos és határozott utat mutatott a jövőorientált célok forrásainak szükséges megnövelésével és a jogállamisági kritériumok megerősítésével kapcsolatban. „Orbán Viktor hiába igyekszik népmesei hősként mutatni magát, jelenleg inkább hasonlít a Gyalog Galopp című film vesztes fekete lovagjára”

– tette hozzá.

A Fidesz nem támogatta a többségi álláspontot
A Fidesz EP-frakciója közleményben tudatta, hogy képviselői nem szavazták meg az állásfoglalást. Véleményük szerint “az EP balliberális többsége által támogatott állásfoglalás az európai polgárok érdekeivel szemben meg akarja torpedózni a történelmi megállapodást, újra napirendre akarja erőltetni a tagállamok politikai zsarolását lehetővé tevő ún. jogállamisági mechanizmust, mindezekkel késleltetné az Európai Unió válság utáni gazdasági felépülését szolgáló pénzügyi csomag elfogadását.” A Fidesz képviselői felhívták a figyelmet arra, hogy “a magyar miniszterelnöknek hosszú és nehéz tárgyalások során sikerült elérnie, hogy Magyarország 3 milliárd euróval több kohéziós forráshoz juthat a következő uniós költségvetésből”. Később úgy fogalmaztak:

Hazánk – a magyar miniszterelnök következetes, kemény és bátor tárgyalásainak köszönhetően – a legnagyobb sikert elérő országok szűk csoportjához tartozik.

A következőkben az EP delegációja és a német elnökség megkezdi az egyeztetéseket. Mindez azt is jelenti, hogy várhatóan októberben az állam- és kormányfőknek ismét napirendre kell tűzniük a témát, még mielőtt az Európai Parlament kimondaná a végső szót a költségvetési javaslatok támogatásával vagy elutasításával kapcsolatban.

https://index.hu/kulfold/eurologus/2020/07/23/europai_parlament_unios_koltsegvetes_jogallamisag/

!