Újra a levegőbe emelkedtek az AN2-es repülőgépek a keleti országrészben, hogy megkezdjék a szúnyogirtást, mivel a földi gyérítés nem bizonyult hatásosnak. Egy uniós szabályozás szerint idén már nem szabad kémiai szerekkel repülőgépes szúnyogirtást végezni, mert betiltották az eddig használt anyagokat, újak pedig nincsenek. Most azonban az NNK egyedi engedélyével mégis felszállhattak a gépek, ugyanis elviselhetetlen volt az emberek számára a szúnyogok mennyisége. A helyiek viszont most végre fellélegezhetnek, vége az szúnyog inváziónak.

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese az ATV híradójának elmondta a szúnyogok nemcsak kellemetlenséget okoznak csípésükkel, hanem a betegségek terjedésében is szerepet játszhatnak.

Ezért született a döntés, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ egyedi engedélyével a következő hetekben azokon a területeken, ahol a betegséget terjesztő szúnyogok magas számban vannak jelen, légi kémiai gyérítést is végeznek a szakemberek.
A matuzsálem gép mindaddig végzi az irtást, amíg a vérszívók mennyisége nagymértékben nem csökken. A szakember szerint ekkora mennyiségű szúnyog elpusztítása csak a levegőből lehetséges.

Horváth Péter, a Tréner Kft. igazgatója szerint a légi kijuttatás nagyon hatékony. 0,6 l/hektárral szórással, 40-60 mikron nagyságú cseppeket juttatnak a levegőbe, ULV berendezéssel – magyarázta híradónknak.

A permetszer emberre és állatra nem veszélyes, azonban a szakemberek arra figyelmeztetnek, a permetezés alatt érdemes fedett helyen tartózkodni.