Elektronikus úton

érkezett megkeresésére az alábbi választ adjuk:

Hogyan oldották meg a klímatizálást az új miskolci börtönben? A kép alapján, az épületnek komoly épületgépészeti kihívásai vannak.

Tájékoztatom, hogy az új büntetés-végrehajtási objektum épületeinek belső hőmérsékletét úgynevezett VRV típusú hőszivattyús rendszer biztosítja. A VRF-ként is ismert (változó hűtőközeg tömegáram) technológia csak a minimális szükséges hűtőközeg mennyiséget keringeti egy adott fűtési vagy hűtési időszakban. Ezzel a módszerrel a használók egyénileg szabályozhatják a különböző légkondicionálási zónákat, mely környezetkímélő módon látja el a hűtés és fűtés feladatát. A beállított hőmérséklet fenntartásához csak minimális mennyiségű energia szükséges, emellett biztosítja az automatikus kikapcsolást, ha a helyiségben senki sem tartózkodik. Ez az egyedülálló technológia hosszú távon fokozott fenntarthatóságot biztosít, mivel a végfelhasználók csökkenthetik a rendszerek energiaköltségét és széndioxid kibocsátását. Egy kültéri egységhez akár 64 beltéri egység is csatlakoztatható, ezáltal a VRV rendszer egy Multi-Split rendszerhez hasonlóan működik. Az épületeken belül a helyiségek megfelelő hőmérsékletét beltéri egységek szabályozzák.

A hivatkozott kép olyan szögből készült, melyen nem látszanak a hőszivattyús rendszer kültéri egységei.

A 10 helyszínen átadott új épületszárnyak modern, az EU normáknak megfelelő, azonban a biztonsági előírásoknak tökéletesen megfelelő beruházás.

Tisztelettel:

Kommunikációs Főosztály

Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

1054 Budapest, Steindl Imre u. 8.

e-mail: sajto@bv.gov.hu

 

Honlap: https://bv.gov.hu/

RSS: https://bv.gov.hu/rss_feed.xml

Instagram: https://www.instagram.com/hungarianprison/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCfF6gYhUC1JiP9AUS9NMRKA