Az egyetemi ponthatárok kihirdetésével új albérleti szezon is kezdődik. Egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik egyetem hogyan indítja a következő tanévet, azaz online vagy hagyományos tanrenddel, de az így is látszik, hogy már nem a növekvő kínálat miatti bérleti díjak több hónapja elindult csökkenése a legnagyobb újdonság, hanem az, hogy

emiatt több tízezer bérlő mozdulhat meg, hogy olcsóbb vagy jobb minőségű kiadó lakást keressen a piacon. Korábban a bérlők nem szívesen költöztek, ha megfizethető lakásra bukkantak, inkább meghosszabbították a jellemzően egy évre kötött szerződésüket.

Az ingatlan.com elemzése szerint Budapesten az átlagos bérleti díj 150 ezer forint volt júliusban, ami a járvány előtti, februári szinthez képest 9 százalékos csökkenést jelent, éves összevetésben pedig több mint 10 százalékkal mentek lejjebb az átlagos bérleti díjak. Az elemzésből kiderül, hogy Budapesten az egyszobás lakások adják a kínálat alig több mint 20 százalékát, a kétszobások részesedése közel 40 százalékos, a három- vagy többszobásoké pedig 40 százalék feletti. Az egyszobás fővárosi lakásokért átlagosan 120 ezer forintot kell adni havonta, a kétszobásakért 150 ezer forintot, a három- vagy többszobásokért pedig 200 ezer forintot.

A legnagyobb vidéki egyetemvárosokban (Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsen és Szegeden júliusban 85-110 ezer forintért hirdették az albérleteket. Az egyszobás kiadó lakások részesedése a piacon már csak 12-17 százalékos, a kétszobásoké 40-50 százalékos, a még nagyobbak pedig 32-42 százalékos.