A Miskolci Egyetemen csaknem

20 százalék volt a „veszteség”

. 2019-ben több mint 3100-an jelölték meg az intézményt az első helyen, az idén ez a szám 2509-re csökkent. Ha az összes jelentkező számát vizsgáljuk, akkor kiderül, hogy tavaly 6100 diák jelölte meg az intézményt (bármelyik helyen), az idén 4931.

 

– A kötelező emelt szintű érettségi mellett figyelembe kell vennünk azt is, hogy a mai érettségiző fiatalok még a demográfiai hullámvölgyben vannak – mondta az Északnak Torma András, a Miskolci Egyetem rektora. – Évről évre egyre kevesebb azon diákok száma, akik felsőoktatási tanulmányokon gondolkodnak.

Egyetemünk ennek ellenére az utóbbi években növelni tudta hallgatói létszámát, sőt az Állam- és Jogtudományi Karra, valamint a Bölcsészettudományi Karra az idén többen szeretnének bejutni, mint az elmúlt években. Az pedig várható volt, hogy ha a jogszabályok valamilyen plusz követelményt írnak elő az egyetemi tanulmányok feltételeként, akkor csökkenni fog a jelentkezők száma – tette hozzá a rektor.

Kell az emelt szint
A jelentkezők számának országos csökkenésével kapcsolatban a Szegedi Egyetem kancellárja megjegyezte: meg kellene erősíteni a közoktatást, hogy többen jussanak be egyetemre.

Madarász Péter, a Herman Ottó Gimnázium igazgatója szerint azonban az érettségit adó középiskolák tanárainak kötelességük, hogy felkészítsék a tanulókat az emelt szintű érettségire is, és ehhez minden feltételük megvan – mondta el az Észak-Magyarországnak. boon.hu