A fekete és dél-ázsiaiak, valamint a többi etnikai kisebbségi csoportba tartozó személyek nagyobb valószínűséggel haltak meg a koronavírus miatt, mint a fehér páciensek

Nem csak az idősebbekre jelenthet halálos veszélyt a koronavírus – derül ki abból a kutatásból, amelyet több mint 17 millió brit állampolgár adatai alapján végeztek orvosok.

Koronavírus-világjárvány
Több mint 11,5 millióan fertőződtek meg, és csaknem 600 ezer beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával mind több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. (Igaz, több helyen már ismét szigorításokat vezettek be.)

Egy minden korábbinál nagyobb mintájú vizsgálat során arra keresték a válaszokat brit kutatók, hogy melyek azok a tényezők, amelyek növelik annak valószínűségét, hogy a koronavírussal fertőzött személy belehal a betegségbe.

A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból szemez az MIT Technology Review, amely szerint e tényezők közé nem csak az életkort sorolhatjuk: számít az is, hogy a fertőzött férfi vagy női páciens-e, hogy milyen a bőrszíne, vagyoni helyzete (hogy hozzájut-e a nélkülözhetetlen kezelésekhez), és persze az is, van-e valamilyen alapbetegsége. Ez utóbbiak közé tartozik a cukorbetegség, az átlagosnál súlyosabb asztma, de még a komolyabb elhízás is.

A vizsgálatot több mint 17 millió brit felnőtt adatait felhasználva végezték. Közülük 10 926 páciensről bizonyosodott be, hogy koronavírus vagy szövődményei miatt hunyt el. A tudósok az ország egészségügyi nyilvántartásából kapott információk alapján dolgoztak, melyhez saját platformjukat, az OpenSAFELY nevű rendszert is felhasználták. (A szoftver a betegek neveit nem látta.)

A tudósok azt találták, hogy a 80 évnél idősebb fertőzöttek sokkal nagyobb veszélyben vannak, mint a 40 éves betegek. Az adatokból az is kiderült, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel halnak meg a koronavírustól, mint a nők: a szigetország összes halálesetét nézve 60 százalék volt a kórban elhunyt férfiak aránya.

A tanulmány megerősítette azt is, hogy a fekete és dél-ázsiaiak, valamint a többi etnikai kisebbségi csoportba tartozó személyek nagyobb valószínűséggel haltak meg a koronavírus miatt, mint a fehér páciensek.