Kizárták a Szinvát, csak elfelejtettek ismét szólni

Olvasónk lefényképezte,

az eszakhirnok.com megkérdezte.

Tisztelt Sajtó!

Olvasónk fényképe szerint nagy sürgés- forgás volt hétvégén a Szinva forrásnál. Folyamatosan szállították a vizet ide teherautók. Voltak ott külső vállalkozók  csatorna tisztítással foglalkozó autóI is. Mit lehet erről tudni?

Tisztelettel

 

A mai reggelen érkezett, Szinva-forrással kapcsolatos kérdéseire a MIVÍZ Kft. az alábbi választ adja:

A város ivóvizét kitűnő minőségű, bükki karsztvízművekből kapja. A Lillafüredi Szinva forráscsoport biztosítja Lillafüred, Felső és Alsó-Hámoron kívül Miskolc nyugati részének vízellátását, valamint a Borsodvíz Zrt. felé átadva Bükkszentkereszt, Répáshuta ivóvizét.

A karsztforrások vízutánpótlása karsztjárat rendszereken keresztül történik, melyben a víz nagy sebességgel közlekedik. Rendkívüli intenzitású csapadékok esetén a hirtelen megtelt karsztjáratokban mozgó víz a felszínről bemosódott szennyeződéseket magával ragadva a vízműtelepek nyersvizében időszakos vízminőség romlást eredményezhet.

A MIVÍZ Kft. monitoring és vízminőség-vizsgáló rendszere a vízminőség romlást folyamatosan figyeli és riasztást, illetve legrosszabb esetben kútkizárást eszközöl.

Ez történt a Szinva forrás esetén is, a határérték feletti vízminőség romlás miatt az ivóvízellátó rendszerből a vízműtelep időszakos kivétele történt.

A szükséges ivóvíz pótlását vízkormányzással, illetve lajtkocsis vízpótlással biztosítjuk. 

Üdvözlettel: