A miskolci Guzi bezupál. Vuhanból jó emlékei vannak

A 21 éves öttusázó

a tatai edzőtáborban tudta meg, hogy az idén nem rendezik meg a junior világbajnokságot, amelynek a lengyelországi Drzonków lett volna a házigazdája.

– Nagy szívfájdalom ez nekem, hiszen utolsó éves juniorként indulhattam volna ezen a viadalon – mondta Guzi Blanka. – Amíg nem törölték, élt bennem a remény, hogy lesz egy verseny, egy olyan megméretés, amelyen nemcsak rajthoz állhatok, hanem esetleg jó eredményt is elérhetek. Ez az, ami elveszett, és ez nem emelte a hangulatom, hanem éppen ellenkezőleg hatott rám. Megmondom őszintén, hogy májusban nagyon motivált voltam, ahogy jöttek a hírek a koronavírussal kapcsolatban korábban elrendelt korábbi szigorítások könnyítéséről, feloldásáról, de be kell vallanom, az elmúlt 2-3 hét nagyon nehéz volt, hullámvölgybe kerültem mind fizikálisan, mind mentálisan. Edzek, edzünk, és várjuk, hogy minden olyan legyen mint március előtt volt, de hiányoznak a részcélok, az, hogy egy-egy versenyen rajthoz álljak.

A vb-ről, az Eb-ről
Az öttusázó kedvét az sem emeli, hogy az idei felnőtt világbajnokságról sem lehet biztosat tudni. Ennek a korábban tervezett helyszíne a kínai Hsziamen városa volt, ám februárban az a döntés született, hogy a mexikói Cancun legyen a házigazda, május 25–31-e között. Ebben az időpontban azonban nem tudták megrendezni a viadalt, mivel a koronavírus-járvány visszaszorítására hozott korlátozó intézkedések, amelyek még sok országban érvényben vannak, megnehezítik, néhány helyen lehetetlenné teszik az edzésre járást és a versenyekre utazást. A nemzetközi versenynaptárban a szeptember 17–21-e közötti időtartamra, Székesfehérvárra meghirdetett felnőtt Európa-bajnokság még tartja magát, nem törölték, ami persze nem jelenti azt, hogy meg is rendezik majd.

Kecskeméten jelentkezik
A jövő hét elejétől ismét hazai környezetben végzi az edzéseket Guzi Blanka, de lesz egy nagy mérföldkő is az életében, hivatásos katona lesz.

– Csütörtökön kell jelentkeznem Kecskeméten, orvosi alkalmassági vizsgálaton kell részt vegyek, és elméletileg itt kapom meg az egyenruhámat is, ugyanis katona leszek, a hivatásos állomány tagja. A sportszázadba kerülök, de ezzel együtt nem kell, hogy a Budapest Honvédba igazoljak, maradok a Swimming Pentathlon Club sportolója – tudtuk meg Guzi Blankától, akinek felvetettük, hogy a bekerüléséhez jó ajánlólevél volt a tavalyi katonai világjátékokon öttusában elért egyéni 7. helye. – És persze a Marosi Ádámmal vegyesváltóban elért ezüst­érem is. A kínai Vuhan városáról – mivel ezt a versenyt itt rendezték tavaly október végén – nekem jó emlékeim vannak, tulajdonképpen az itteni szereplésemnek is köszönhetem, hogy hivatásos katona leszek.

boon.hu