Egyre több magyar nyaral Horvátországban, pedig Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint délnyugati szomszédunkban lakosságarányosan magasabb az új fertőzési esetszám, mint nálunk a csúcson volt. Az RTL Klub Híradójának nyilatkozva azt mondta, a behurcolók magasabb fertőzésszámot idézhetnek elő nálunk is.
A televízió bejátszásában megszólaló isztriai magyar szállásadó szerint júliusban már sok a vendég, augusztusban pedig szokás szerint teltházat vár, magyarok is szép számmal jönnek.

Horvátországban a június közepi nyitás óta folyamatosan növekszik a koronavírus-fertőzések napi száma. Míg három hete csak 10-20 új eset volt naponta, most már a 100-at közelíti. Ront a helyzeten, hogy a mai horvát választásokon csak ajánlott a maszkviselés.

Majd minden ötödik európai új fertőzöttet Magyarország szomszédjában regisztrálják, és ez az, ami igazán aggasztó Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint. Az egymillió lakosra vetített napi új esetszám Szerbiában 44, Ukrajnában 40, a relatíve biztonságosnak hitt Horvátországban 24. A magyarországi csúcs adatokkal összevetve nálunk a legtöbb 17 volt.

A rektor szerint ha nagy számban utaznak magyarok külföldre, megvan az esély arra, hogy nálunk is megugorjon az új esetszám, és ha nem is lesz második hullám, kisebb gócok kialakulhatnak.

Ha nem változtatunk, a behurcolt esetekkel elő lehet idézni magasabb esetszámot, de bízik benne, hogy ez nem fog bekövetkezni. Azt javasolja, hogy akinek nem muszáj, ne utazzon külföldre, aki mégis ezt teszi, teszteltesse magát, ha hazaért.

A Külügyminisztérium azt javasolja, hogy aki külföldre utazik, regisztrálja magát a konzuli szolgálatnál, mert ez megkönnyíti, hogy szükség esetén konzuli védelmet kapjon. Jelenleg 613 magyart tartanak nyilván Horvátországban.