Sziasztok! Már gondolom

szinte mindenki hallotta, hogy mi történt ma Vértesszőlősön Oroszi Zsolt barátunkkal és sporttársunkkal. Egy ártalmatlan fáraszállásból a mentőszemélyzet hibái folytán életveszélyes sérüléseket szenvedett, most is élet és halál között van.

Elmondom mi történt, mert ott voltam, együtt mentünk, velem volt kapcsolatban végig. Tekertünk ki, ő olyan 200 méter magasan a gerinc fölött kapott egy csukást, ami az elmondása szerint befűzödött. Próbálta megoldani, amikor már olyan alacsonyan volt, hogy nem volt idő tovább próbálkozni, mentőernyőt dobott. Sikeresen, sértetlenül beereszkedett az erdőbe, a két ernyő fennakadt a 20-25 méter magas fákon. Behúzta magát az egyik fához, rögzítette a beülőjét, mielőtt kiszállt és lemászott egy Y ágba, kb 15-20 méter magasan. Nem tudott lejjebb jönni, nagyon csenevészek voltak lejjebb az ágat. Én felette tekertem kb 100-150 méterrel. Rádiózott nekem, menjek tovább, majd hívja valamelyik fáról mentős embert és leszedik. Mondtam neki, ne viccel, a legjobb barátom vagy, megyek leszállok, aztán felmegyek hozzád addig is. Miután leszálltam, beszéltem vele telefonon, minden rendben van, stabil helyen van, nincs para, még nem ért el senki, próbálja, addig vár, én meg pakolok és egyek fel hozzá.

Nemsokára megjelent az első rendőrautó. Kérdezem őket, mi járatban. Mondják, hogy a siklóernyős balesethet jönnek, 112-re riasztás ment. Mondtam nekik, hogy a baleset szó azért erős, fáraszállás van, az ember ép, semmi baja, tartjuk vele a kapcsolatot, keressük a fáról mentőket, jönnek, leszedik, szerintem elmehetnek. Áááá, azt nem lehet, már elindult az ügy. Kisvártatva megérkeztek a tűzoltók és egy rendőri helyszínelő. Elmondtam nekik is a tényeket, közösen kihangosítva felhívtuk a Zsoltot a fán, ő is elmondta, hogy semmi baja, még nem értük el a fáról mentőket, de no para. Erre a tűzoltók átvették a kezdeményezést, akkor le kell hozni, ők nem akarnak éjszaka sötétben ott fent botorkálni (13:30 perc körül járt az idő, naplemente 21 óra után).

Zsolt monda ebben a telefonbeszélgetésben az illetékeseknek, hogy ha fel tudnak neki vinni beülőt és kötelet, ő le tud jönni, képzett alpinista. A tűzoltók azt mondták, hogy nem tudnak ilyen felszerelést biztosítani.

Ekkor megérkezett a sárga mentőhelikopter. A mentőorvossal beszéltem, elmondtam neki is a dolgokat. Négyszemközt mondta nekem, hogy legközelebb a barlangi mentőket hívjuk, ne a 112-t. Mondtam neki, hogy tudjuk, nem mi hívtuk a 112-t. Azt mondta, hogy rádióban már hallották, hogy jön Pápáról egy MI-8as, ami szerinte nagyon rossz hír, mert az egy erre a célra alkalmatlan helikopter, elmondása szerint volt már arra példa, hogy a kollégái testi épségét veszélyeztette mentés közben a MI-8as által keltett szél. Erre még majd visszatérek.

Közben megjött a MI-8as, tett egy-két kört a hegy felett, keresték gondolom az ernyőt, amit könnyen meg is lehetett látni a fák között. Leszálltak a leszállóba, a tűzoltókkal elkezdtek egyeztetni, hogy adnak a tűzoltóknak transportot fel, hogy ne kelljen gyalog felcipelni a cuccot. Én ekkor beszéltem a MI-8asból kiszálló egyetlen katonával és neki is elmondtam, hogy mi történt és mi a helyzet, megadtam neki a Zsolt telefonszámát, ha kell, hívják fel. Majd elköszöntünk egymástól, a tűzoltók elkezdtek bepakolni és meg gyalog fel.

Mire felértem fent volt egy mentőautó, a helyszínelő rendőrök, a tűzoltók és a csoport bámészkodó. Odamentem a fa alá, dumátunk Zsoltival, mondom gyere le azonnal, viccelődtünk, teljes biztonságban volt az elmondása szerint. Hallottuk a MI-8ast, hogy a levegőben van, majd a tűzoltók vezetője odajött hozzám és mondta, hogy a levegőből próbálják meg elhozni. Hát anno láttam jópár részt a Medicopter 112-ből, gondoltam, csörlő, embert leenged, az magához biztosítja a másikat, kiemelik. Mondjuk sűrű volt a fakorona, de majd megoldják. Közben elértem Csülököt, hogy akkor ő Gyöngyös mellől indul, kb 3 óra és ott van nálunk. Ekkor volt olyan fél 3. Ezt jeleztem a tűzoltóknak is.

És akkor megkezdődött az őrület. A MI-8as a fák fölött 10-15 méterrel elkezdett bejönni a terület fölé. Olyan 100 km/h-s szelet biztosan csinált, lent elsöpört mindent. A Zsolt fája, amibe kapaszkodott kb 5-10 méteres kilengéssel hánykolódott a szélben, szerencsétlen ember kapaszkodott, ahogy tudott. Nem sikerült a behelyezkedés, elmentek. Mondom a Zsoltinak, vedd fel a sisakodat legalább, amit meg is tett. Majd dumáltunk még mondtam neki, Csülök jön, ha kell. És akkor megindult másodszor is a helikopter, kilógattak (!!!!) egy mittomén 10-20 méternyi kötelez (!!!!! személyzet nem volt a végén!!! mit gondoltak, majd Bruce Willis módjára félkézzel belekapaszkodik a kötélbe???) és elkezdett behelyezkedni. Megint rohadt nagy szél, elkezdett ránk a fákról ömleni a törmelék, a tűzoltó elküldött onnan, ahol álltunk, mert rajtam volt egy rövidgatya, meg egy póló, meg fogok sérülni. Kiszaladtam abban a szélben, amennyire tudtam (csúsztam-másztam és emlékezzünk, ott van egy tucat bámészkodó). A videó, amit fel fogok tölteni, itt szakad meg. Kiértem, biztonságos távolságba, amikor égtelen recsegés, a fa, amin a Zsolt ült nem bírta azt, hogy a rajta lévő 25 nm ernyő és 15 nm mentőernyő tépi vitorlaként a 100 km/h-s szélben és félbetört. Pont abban a magasságban, ahol a Zsolt ült és próbált kapaszkodni. 15 métert, vagy még többet zuhant. Odarohantunk, tiszta vér volt, eszméletlenül feküdt, a mentősök nekiugrottak, én annyit tudtam kérdezni a mentőstől, hogy ugye nem halt meg?! Még nem tudom. Ez volt a válasz. Másfél-két órán keresztül közdöttek ott az életéért, mire olyan állapotba hozták, hogy szállítható legyen.

Most kórházban van, reggelig műtik, élet és halál között volt. Gondoljatok rá, szorítsunk érte, szüksége van minden erőre!

Fent a hegytetőn még találkoztam a helikopteres mentőssel, azt mondta, hogy pontosan ettől félt. Ez a gép egy elefánt a porcelánboltban. Telefonszámot váltottunk, hazafelé egy órát beszéltem vele telefonon, nagyon meredek történetek mesélt a honvédségi mentőkről.

Nem tudok okosat mondani. De abban biztos vagyok, hogy itt valaki, vagy valakik orbitális hibát követtek el, amikor nem ismerték fel, hogy nem rendelkeznek a szükséges kompetenciákkal és eszközökkel a probléma megoldásához. Az estémet a tatabányai bűnügyi helyszínelőivel töltöttem fent a hegyen és bent az örsön, ahol felvették a vallomásomat. Nagyon korrekt és segítőkész volt a hozzáállásuk. Nagyon remélem, hogy megtalálják ennek az eszetlen akciónak a felelőseit és soha a büdös életben nem jön egyik bajba került sporttársunk, vagy bárki másért ilyen eszetlen mentőakció.