Ez várható volt, már korábban is leírtam, hogy ebben a felállásban semmi mást nem várhatunk. Most nem is akarok mással foglalkozni,csak ezzel és ha a számok esetleg nem pontosak, azért jól jelzi a tendenciát. Jön az örök kérdés: vajon jó üzlet-e az ingatlan eladás……valakinek biztos, és jön a második kérdés ami sokkal fontosabb. Ha egy eladó önkormányzati ingatlan megvétele, és hasznosítása érdeke egy vállalkozónak, akkor az vajon miért nem üzlet az önkormányzatnak? Akkor az önkormányzatnál vannak problémák és most elméletileg tiszta gazdasági viszonyokat tételezek fel. Na, akkor nézzük meg mi a helyzet a Szentpéteri kapui húsz / igazából csak 18 / emeletes épülettel, és a volt Központi leánykollégiummal? A 20 emeletes kikiáltási ára 622. 100. 000 ft ami 6458 m2-t jelent. Mindenfajta szakértői nyilatkozat alapján nincs statikai problémája, pusztán ráfér egy alapos felújítás. Ebben nem is kell kételkednünk, mert az előző városvezetés további hasznosításban gondolkodott. Nos, mit jelentenek ezek a számok első nekifutásra: azt mondhatjuk, az itt található 117 lakásból 93 önkormányzati tulajdon, 24 nem. Nagy kérdés, hogy lakottan, vagy anélkül történik az eladás, de ez a költség az önkormányzat bevételét csökkenti, és akkor gyalázatos a helyzet, illetve a vállalkozó vételárát növeli. Ha a lakásokat nézem, akkor négyzetméterre vetítve ez átlagosan 55,0 m2-es lakásokat jelent, 5,3 milliós átlagárral. Nos, akármennyire lepusztult a lakás, ez a miskolci árakat alapul véve azt hiszem jóval az átlagár alatt van. A korábbi vezetés az itt dolgozó külföldi cégek magasabb vezetőinek akart apartmanokat kialakítani, ami szerintem egy jó koncepció. Hogy miért? Tételezzük fel, hogy a 117 lakásból jó néhányat feláldoznak, és 80 db 80,0 m2-es lakásokat alakítanak ki. Jelen pillanatban a külföldieknek kiadott lakások ára, több tényezőtől függően 300-500.000 ft között mozog. Ez éves szinten 288-480.000.000 ft árbevételt jelent. Ez még akkor is nagyon jó szám, ha a két milliárd forintot rá kell költeni. Én nem hiszem el, ha ezt a projektet megfelelő színvonalon kidolgozzák, akkor a kormány elutasítaná azt. A 622,0 millió ft pedig fogalmam sincs mit fog megoldani a városban? Amennyiben a város korábban a multi cégek vezetőivel végig tárgyalta ezt gondolatot, akkor az eladással nemcsak ingatlant, hanem egy KIDOLGOZOTT PROJEKTET adunk el fillérekért.

A másik érthetetlen eladás, a leánykollégium. Kétségtelen változik a gazdasági helyzet, de a Polgármester úrnak saját személyéhez köthető választási programja, a fiataloknak és hazatérőknek biztosítandó támogatott lakások beígérése. Nos, ha valami alkalmas lenne erre az pont a kollégium épülete, hiszen a szobák minimális átalakítása révén azonnal létrehozhatók a lakások. Arról már nem is beszélek, hogy rendelkezésere állnak a közösségi helységek és akár házi óvoda is kialakítható benne. Ha 50 m2-es lakásokkal számolok, 117 család akár rögtön költözhetne. Nos, ennyit az ingatlanokról, és az átgondolt gazdasági lépésekről. Valószínűleg most a VV szokása szerint fidesz bérencnek, elfogult szemétládának, és ami stílusukból kitelik fog minősíteni. Kérem tessenek már megérteni, ha valaha szükség volt Miskolcon az összefogásra akkor most igen. És…nem gyalázkodni kell, hanem végiggondolni a dolgokat.

https://zotmundhirek.hu/2020/06/28/hat-meghirdettek-az-elso-miskolci-ingatlanokat/?fbclid=IwAR0grzFFhDnBpE040pJqUiwFOC6QAHSjvDe8gWiKXYEovYIDC84g6DIAPrk