Zárd ki az életedből a toxikus embereket!

13 szokás

, ami segít, hogy mentálisan erős legyél

A megfelelő mentális erő elengedhetetlen a céljaink eléréséhez és az előttünk álló akadályok leküzdéséhez. Mutatunk néhány stratégiát, amit bárki elsajátíthat és gyakorolhat a mindennapokban.

Az amerikai Forbes összeszedett néhány tippet, hogyan fejleszd ezt a területet:

1. Akadályok helyett kihívásokra készülj!

A mentálisan erős emberek az előttük álló akadályokat kihívásoknak tartják, amikből tanulhatnak. Ha hibáznak, a kudarcból levonják a tanulságot, így a növekedés eszközévé teszik őket.

2. Gyakorold a valódi elköteleződést!

A reziliens személyiség mélyen elköteleződött az élete és a céljai iránt, így nem is könnyű eltéríteni vagy elriasztani a kívánt eredmény végrehajtásától. Az elhivatottság segíthet továbblendülni a nehezebb periódusokon is, hiszen így nem téveszted szem elől a célt.

3. Arra fókuszálj, amit kontrollálni tudsz!

 

4. Tanuld meg, hogyan profitálhatsz a negatív eseményekből!

A lelki reziliencia talán legmagasabb foka az, amikor nemcsak kezelni tudod a rád háruló nehézségeket, hanem előnyt is tudsz belőlük kovácsolni, többé, jobbá tudsz válni általuk.

5. Ismerd fel az érzelmi intelligencia fontosságát!

Az érzelmi intelligencia a mentálisan erős személyiség alapja. Nem lehetsz reziliens anélkül, hogy képes ne lennél megérteni és kezelni az érzelmeidet.

6. Légy magabiztos!

Több kutatás szerint a magabiztos emberek könnyebben és több célt valósítanak meg, magasabb a jövedelmük, és gyorsabban tudnak előrelépni a munkahelyükön, mint a kevésbé magabiztos társaik.

7. Tegyél az állandó változásért!

A mentálisan erős emberek – különösen vezetői szerepben – tudják, hogy a változástól való félelem amellett, hogy gyengíti őket, komoly fenyegetést jelent a sikerükre nézve, ezért inkább állandóan adaptálódnak és megtervezik, hogyan reagáljanak a különböző helyzetekre.

8. Tudd, hogy a félelem csak megbánáshoz vezet!

Mindenkiben vannak félelmek. Egyaránt félhetünk a sikertől és a kudarctól is, de ha az érzés a tettrekészség rovására megy, annak általában a kihagyott lehetőségek miatti megbánás a vége.

9. Tanuld meg kezelni a kis kudarcokat!

Az apróbb hibák és kudarcok a célok felé vezető út elkerülhetetlen részei. Az ezeken való rágódás helyett inkább fogadd el őket, és vond le belőlük a tanulságokat!

10. Tanulj a múltból, de ne ragadj bele!

Bármelyik cél, kihívás vagy projekt megvalósulása és véghezvitele után fontos a reflexió, hogy tudjuk, mi az, amit jól csináltuk, és mi az, amire legközelebb jobban kell figyelni. Értékelj, majd menj tovább! A túlgondolás már kontraproduktív lehet.

11. Figyelj a fizikai és a mentális egészségedre is!

A stressz levezetése, a koncentrációs készség állandó fejlesztése és a kikapcsolódás egyaránt fontosak a megfelelő szellemi teljesítményhez. A kutatók nem győzik elégszer elmondani, hogy a rendszeres testmozgás ezt mind megadja.

12. Kérj sűrűn visszajelzést és hallgass a konstruktív kritikára!

Az állandó fejlődés érdekében kérj rendszeresen visszajelzést a főnöködtől, mentorodtól és munkatársaidtól! Ezekből rengeteget tanulhatsz.

13. Zárd ki az életedből a toxikus embereket!

A mindennapokban akarva akaratlanul belefuthatsz energiavámpírokba, de a saját érdekedben minimalizáld a velük töltött időt és interakciót!