Ráadásul a cég

által fejlesztett térkő állításuk szerint tartósabb a betonnál, és egy átlagos családi ház energiaszükségletét biztosítani tudja 20 négyzetméternyi ilyen burkolat.

Már nem csak a háztetőn keresztül nyerhetünk napenergiát – állítja egy magyar cég. „A járdák, autófeljárók, és egyéb burkolt felületek szintén rengeteg napenergiát nyelnek el napközben. A Platio járható napelemei segítségével most már lehetségessé vált ennek a hasznosítása is” – mondta Sziszák Imre, a cég társalapítója és egyik mérnöke az Octogonnak.

Legelőször egy kecskeméti kertes ház autófeljáróján hoztak létre járható napelemekből burkolatot a Platio fejlesztői úgy, hogy egy négyzetméter burkolatban 400 PET-palacknak megfelelő műanyaghulladék hasznosul. Tíztől akár harminc négyzetméterig is beépíthetik az ilyen burkolatokat, amelyek autófeljárókon, járdákon, kerti ösvényeken, teraszokon vagy akár erkélyeken is kiépíthetőek. 20 négyzetméter újrahasznosított alapanyagból készülő térkő pedig már fedezi egy átlagos családi ház energiaigényét – mondják.

A cég már Kazahsztánban is létrehozott egy nagy rendszert egy bevásárlóközpont előtt.