Ganz, Izrael erős embere magyar zsidó

Benjámin Ganz (Ganc

, Gantz), avagy Beni, ahogy mindenki emlegeti, izraeli miniszterelnök-helyettes, hadügyminiszter, a koalíciós megállapodás alapján leendő miniszterelnök. „Cvilben” tábornok, ejtőernyős tiszt, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke (2011-15) . Apja (Szováta, Székelyföld) anyja (Mezőkovácsháza, Békés) magyar zsidó.

A szülők túlélték a vészkorszakot, s 1949-ben Cipruson házasodtak össze, majd Kfár Ahim alapítóiként eresztettek gyökeret új hazájukban. A falu alapítói többsége erdélyi magyar zsidó (a kisebbségi sors még itt is utolérte őket, mert az ilyen finomságokat nem értő világhálón általában úgy szerepel: romániai menekültek).

Beni 1959-ben született, folyékonyan beszél magyarul. Gyerekként élte a kibuclakók megszokott életét, a középiskola elvégzése után bevonult katonának 1977-ben, s annyira megtetszett neki az egyenruha, hogy a sorkatonai szolgálat után ott maradt hivatásosnak. Megfelelt az ejtőernyősök szigorú követelményeinek és az elit alakulat tisztje lett. Karrierje úgy emelkedett, mintha mágnessel húzták volna. Rövidesen az IVE (angolosan IDF) egyik legfiatalabb tábornoka, majd vezérkari főnöke lett. Katonái szerint apaként vigyázott, gondoskodott róluk, erőssége a pontos helyzetfelmérés, a biztos megoldásokat választva nem kockáztatta feleslegesen katonái életét. A Hamász és a palesztin hősi temetők a tanúi eredményességének (a civil veszteségeket a fejére olvassák ellenfelei). A seregben a herceg becenevet kapta. Katonái rajonganak érte. Mikor magasabb beosztásba került volt annyi esze, hogy okos emberekkel vette körbe magát.

A politikai pályára lépve üstökösként emelkedett, a 2018-ban létrehozott Kék és fehér liberális pártszövetség (másik vezetője Jáir Lapid, az újvidéki magyar zsidó, Toni Lapid fia) vezetője. Arra szövetkeztek, hogy leváltják Netanjahut, de nem sikerült, ezek után nemzeti egységkormányt alapítottak az említett váltógazdálkodással. Az izraeli baloldal és liberálisok nagyon várják, hogy Ganz átvegye az ország vezetését.

Érdekesség, hogy Izrael Kac (Katz) pénzügyminiszter két tömbnyire nőtt fel Ganztól, máramarosi zsidók a felmenői, s ő is egykori ejtőernyős. A Likudban politizál. Ismerik egymást, mint a tenyerüket. A falu fele az egyikre, a másik fele a másikra szavazott

Ganz házas, négy gyermekük van, állítólag ők is beszélnek valamennyire magyarul.

Fotó: internet, 2011., Ganz tábornok, mint az IVE vezérkari főnöke részt vesz egy ejtőernyős gyakorlaton. Nem csoda, hogy katonái rajongtak érte.
***
A Kazi világa blog (számtalan történelmi,közéleti, utazás, sport és egyéb, színes poszttal) elérhetősége: https://www.facebook.com/Kazi-vil%C3%A1ga-919849161427253