Szabolcs szerint a passzív jövedelem fontos eleme ennek a modellnek, ez lehet akár ingatlan bérbe adása, de szerencsésebb, ha cégekben van részesedésed és osztalékokkal pótolod a fizetésedet. Példája egy libikóka, aminek az az egészséges állapot, a megélhetési költségeket és a passzív bevételeket is gondozzuk, de előbbivel hizlaljuk utóbbit – a cél, hogy minél nagyobb legyen a passzív ág.

„Nem az a lényeg, hogy mennyit keresel, hogy most egymillió vagy félmillió a fizetésed. Lényegében bármekkora fizetéssel meg lehet csinálni a korai nyugdíjazást” – mondja Szabolcs, bár elismeri, hogy alacsony jövedelem esetén remetelét lesz ebből az életmódból.

Sportolj és járj pszichológushoz!
A megélhetésen túl Szabolcs szerint az életminőségünkre is oda kell figyelnünk. Fontosnak tartja a napi sporttevékenységet (lehetőleg ingyen és minimum fél órát), az olvasást, a pszichológiai szaktanácsadást és a meditációt. Fontos a kiadási napló, ezzel lehet monitorozni a saját költéseinket, majd havi rendszerben elemezni, mire költünk sokat vagy keveset – idővel az is látszani fog, hogy miként takarékoskodunk, Szabolcs például 2016-ban még nagyon sokat költött az autójára.

„Sikerült eldurrantanom több kereket és be kellett ruháznom gumikba” – magyarázza; 2017-ben az autó szinte eltűnt a kimutatásából.

„Én hiszek valamiféle középútban, szerintem fontos az, hogy szemmel láthatóan magas jövedelmet tudj elérni, és ennek megfelelően ne kelljen szétsanyargatnod magad. De látni kell, hogy valójában nem attól függ, hogy százezret vagy egymilliót keresel havonta, mert mindkét fizetéssel meg lehet csinálni – csak persze nagyon más életszínvonalon kell hozzá élni.”https://forbes.hu/legyel-jobb/havi-100-ezerbol-is-meg-lehet-csinalni-mondja-egy-34-evesen-nyugdijba-vonult-magyar/