A home office legnagyobb hátránya , hogy elmosódnak a határok a személyes és a szakmai életünk között, ez pedig a stressz melegágya lehet. Pár trükkel azonban megelőzhető a kiégés.

 

A Linkedin karrier-tanácsadója, Blair Heitmann az amerikai Forbes-on vázolta azokat a tippeket, amikkel csökkentető a kiégés esélye ebben az otthonra berendezkedő világban.

Alakíts ki rutinokat, határozd meg a munkaidőt
Próbálj ragaszkodni a megszokott menetrendhez, ezzel is megtarthatod a produktivitásodat. Ha minden reggel lezuhanyozol, vagy az ingázásaid során podcastot hallgatsz, tegyél továbbra is így. (Most ingázás helyett otthoni körülmények között.)

A távoli munkavégzés rugalmasságot igényel, és ez igaz az otthoni munkára is. Mondd el az elvárásaidat a kollégáidnak és főnökeidnek, közöld velük, mikor leszel online és ezekhez tartsd is magad.

Állíts fel egy munkaállomást
A kényelmetlen munkakörülmények vagy a nem megfelelő munkaállomás hiánya könnyen frusztrációhoz és stresszhez vezethet. Próbálj kijelölni egy területet, ahol jól és effektíven tudsz dolgozni.

Az ágyat mindenképpen kerüld el: ez nemcsak a testtartásodnak rossz, hanem összemossa a munka és a pihenés közti határokat is. Ha vannak lakótársaid, akkor különösen fontos, hogy legyen egy hely, ahova el tudsz vonulni.

Ismerd fel a hiányosságaidat és tegyél ellenük
Az otthoni munkavégzésre való átállás nem mindenkinek egyszerű. Ismerd fel azokat a készségeket, amik a home office-ban való dolgozást segítik, és ha kell képezd magad: számtalan olyan kurzus van, amik fejleszthetnek. Maradj produktív, építs virtuálisan kapcsolatokat, és találd meg a balanszot a család és a munka között.

Tartsd a kapcsolatokat
Az elszigetelődés közepén gyakran érezhetjük azt, hogy egyedül vagyunk. Pedig nem szabad elfelejteni, hogy most mindenki ugyanabban a csónakban evez. A legtöbb embernek a videókonferenciák biztosítják a kapcsolatot a kollégákkal, és valóban jó látni az arcokat, mégha monitoron is.

Mégsem kell minden megbeszélésnek videón történnie, mert a rendszeres virtuális találkozók idővel terhessé válhatnak. Intézz el pár telefonhívást sétálva, vagy válts pozíciót, menj ki például az erkélyre.

Tiszteld magad
Talán úgy érzed, hogy mióta otthonról dolgozol, nem vagy annyira hasznos, mint korábban, éppen ezért állandóan készenlétben állsz. Állj ellen a vágynak, hogy mindig elérhető legyél a kollégáidnak. Keress időt magadnak arra, hogy mentálisan és fizikailag is kikapcsolódj. Az apró gyorspihenők is segítenek abban, hogy feltöltődj.

https://forbes.hu/legyel-jobb/igy-keruld-el-a-kiegest-a-tavmunka-koraban/