Vegyél egy nagy

levegőt!
Ez röhejesen hangzik, de működik, a nyugtalan gondolatokat a leggyorsabban légzéskontrollal lehet mederbe terelni.

„A vegetatív idegrendszer felel a légzésért, a szívverésért és az egyéb, automatikus folyamatokért – magyarázza Dr. Scott Symington klinikai pszichológus. A vegetatív idegrendszernek van szimpatikus és paraszimpatikus része. A szimpatikus részt tekinthetjük egyfajta gyorsítónak is, ha beüt egy menekülj vagy harcolj jellegű helyzet, a szimpatikus idegrendszer készíti fel a testet, hogy vagy lelépjen, vagy beleálljon a küzdelembe. Megemeli a pulzust, gyorsítja a légzést, élesíti a reflexeket.”

A krónikus stressz esetén a szimpatikus idegrendszer túl van dolgoztatva, az állandó készenlét pedig kimerítő.

Lélegezni kétféleképpen is lehet. Nyugodt állapotban az ember a hasból lélegzik (nem, nem a hasába szívja a levegőt, a kettő nem ugyanaz), amikor stresszel, akkor a légzés inkább a mellkas felső részére koncentrálódik.

A paraszimpatikus idegrendszer feladata féket nyomni a testnek – csökkenti a szívritmust, lassítja a légzést, csökkenti a kortizolszintet. A légzéstechnikák elsajátításával a paraszimpatikus idegrendszerünk is aktiválódik. Minél lassabban és mélyebben veszi valaki a levegőt, annál könnyebben tud ellazulni.

https://forbes.hu/legyel-jobb/sokat-stresszelsz-hasznald-azt-a-modszert-ami-az-elit-katonaknak-is-segit-harcban/