A görögöknél negatív teszttel bárki nyaralhat

A külföldi turistákat július elsejétől várják. Annak érdekékben, hogy valamilyen turistafolyosót ki lehessen alakítani, a görög miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz telefonon konzultált Sebastian Kurz osztrák kancellárral, Mette Frederiksen dán, Erna Solberg norvég miniszterrel, Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnökkel, Lee Hsien Loong szingapúri miniszterrel, Andrej Babis a cseh elnökkel és Scott Morrison ausztrál miniszterelnökkel. Ezek az országok jól kezelték a vírust, ezért érdemes egyeztetniük a nyitásról és turizmusról.

A turisztikai nyitás terveit a görög kormány május 15-én mutatja be részletesen. Ebben hangsúlyos szerepet kap a beutazók szűrése és az is, hogy a helyszínek biztonságosak legyenek. Valószínűleg belépéskor, de még a repülőre szállás előtt produkálni kell minden utasnak egy negatív tesztet. Ez nem újsütetű, a horvát kormány is meglengette, hogy csak negatív teszttel lehet majd belépni az országba. Hogy mi lesz ez a teszt, egyelőre kérdéses. A horvátok 24 órán belüli PCR tesztekről beszéltek, ami nem tűnik reálisnak – pontosabban sokan nem fognak akkor Dalmáciában vakációzni.

A görög miniszterelnök óvatosan nyilatkozott tesztügyben: olyan megoldást szeretne, ami a turisták számára kényelmes és nem drága, ugyanakkor megbízható eredményt ad. Egyelőre egy ilyet használ Ausztria, kár, hogy 190 euróba kerül. Ez egy négytagú család számára már jókora pluszköltség. Micotákisz abban bízik, hogy júliusra megjelenhet egy nagyjából tízeurós teszt is a piacon, köszönhetően annak, hogy most szakmányban kísérleteznek a kutatócégek.