Az amerikai szövetségi

felügyelet rendben találta az eszközt, amit lélegeztetőgépekhez fejlesztett az amerikai-magyar startup.

Megkapta az EUA-engedélyt (emergency use authorization, azaz sürgősségi esetben való használatra) a Formlabs az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeletétől (FDA) – adta hírül a cég Twitteren, melyet a Techcrunch-on is megerősítettek.

 

A bostoni központú, budapesti fejlesztőirodával is rendelkező startup társtulajdonosa és termékfejlesztési vezetője, Lakatos Dávid korábban nyilatkozott a Forbesnak, hogy egyszerre több egészségügyi terméket is fejlesztenek a koronavírus-járvánnyal való küzdelemhez.

Az FDA által kiadott dokumentáció szerint az április 29-én engedélyt kapott eszköz egy 3D-nyomtatással készülő adapter, amivel az alvási apnoéban (légzéskimaradásban) szenvedők kezelésére használt BiPAP-gépeket invazív lélegeztetőgépekké lehet alakítani. A Forbes megkeresésére Lakatos Dávid kiemelte, hogy elsőként kapták meg az FDA sürgősségi engedélyét a 3D-nyomtató cégek közül.

Ebből naponta akár 3000 darabot is le tudnak gyártani a kórházaknak a 150 nyomtatóból álló Massachussets állambeli gyártótelephelyükön.