A „reménygazdaság” kezdetét jósolja a trendkutató
Li Edelkoort szerint a koronavírus elhozza a túltermelés és a túlfogyasztás végét és a járvány után teljesen átformálódhat a társadalom és ahogy a cégek működnek.

„Az emberek nem akarnak oda visszamenni, ahol a koronavírus előtt voltak” – mondja a világ egyik legbefolyásosabbnak tartott trendkutatója, Li Edelkoort. A holland szakember szerint a koronavírus egy „fogyasztási karantén” és a mostani helyzet tiszta lapot nyújt számunkra egy új kezdethez, mert a válság alatt az emberiség átértékel sok mindent. A legtöbb vállalat, dizájner és vezető szerinte érzi ezt a változást és nem kellene elszalasztaniuk annak a lehetőségét, hogy átstrukturálják a működésüket és hogy lelassítsák azt.

A szakember a koronavírus-járványt háborúhoz és katasztrófához is hasonlítja. „A világjárvány után, ahogy a háborúknak is vége szakad, csak az épületek maradnak állva és minden más meg fog változni. Biztos, hogy sok vállalat arra kényszerül majd, hogy egyszerűbben termeljen vagy a szolgáltasson és számos gyártósort leállítanak. Olyanokat, amelyeket már nem tartanak alapvető fontosságúnak” – írta a Dezeenen megjelent manifesztójában. Edelkoort szerint egy mértékletesebb üzletmenet fog bekövetkezni és jóval pontosabban fogják az igényeket kiszolgálni ezentúl. „A katasztrófák az üzleti gyakorlatok átalakításának a motorjai is. Több ország fog abba fektetni, hogy visszahozzák a termelést, a kiszervezés pedig változatosabb lesz és kevésbé kiszolgáltatott. A működés során jobban oda fognak figyelni az emberekre és a környezetre is” – vallja.

A szakember szerint az, hogy most azt tapasztaljuk meg, hogy nincs más választásunk, mint az összefogás, azt eredményezi, hogy az újonnan felépülő, új rendszerben az egót felülírhatja a társadalmi és a közjó. Ebben pedig az elvek és az értékek fontosabbak lehetnek a szereplők számára, mint a profit és az együttműködés, az összefogás egyenlőbb esélyeket fog teremteni több ember számára.

Az írásában Edelkoort a Világgazdasági Fórum ellensúlyozására egy „Világremény Fórum” megalkotását javasolja. A COVID-19 vírus alatt szerinte sok ember megértette, hogy változtatnia kell a viselkedésén, nem utazhat, fogyaszthat és termelhet annyit, hiszen túl sok erőforrást használunk fel. Az otthonmaradás és a távmunka véleménye szerint sok embert megváltoztathat abban a tekintetben, hogy elfordulnak attól, hogy tárgyaktól függjenek és a megosztás, a törődés és az alkotás irányába fordítja őket: a főzés, a zenélés és a kézműves elfoglaltságok szerinte az élet központi elemévé váltak és azok az improvizációs képességek, amelyeket most elsajátítunk, egy kreatívabb kultúrát fognak elhozni. „A legtöbb ember nem akar visszamenni a jó öreg társadalomba. Túlságosan megváltozott mostanra az életük” – vallja.

Li Edelkoortot a világ egyik legnagyobb hatású trendkutatójának tartják: ő alapította a Trend Union trendkutató céget, 1998 és 2008 között pedig az Eindhoven dizájn akadémia igazgatója volt. Edelkoortot a TIME magazin is a legbefolyásosabbak között jegyzi.

https://hvg.hu/zhvg/20200416_A_remenygazdasag_eljovetelet_josolja_a_trendkutato#utm_source=hvg_gazdasag&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2020_04_17&type-id=HvgEconomy&user-id=C537252B#utm_content=normal