Lécci. Most ne légy beteg

A többi országhoz

hasonlóan az egészségügy mostani átszervezésének központjában a lélegeztetőgépek, illetve a hozzájuk értő aneszteziológusok és aneszteziológus asszisztensek véges kapacitásai állnak. A hivatalos közlés szerint 2600 lélegeztetőgép van az országban. A feladat az, hogy ezek készenlétben álljanak, ha minden kötél szakad. Jelenleg 17 koronavírusos beteg van lélegeztetőgépen. Sok ez vagy kevés? Egy nagyobb megyei kórházban egy átlagos napon, nem koronavírusos időben is 15-20 beteg van lélegeztetőgépen.

Ha egyre több lélegeztetőgépre lesz szükség, az ezzel párhuzamosan fogja egyre jobban beszűkíteni minden más orvosi szakterület lehetőségeit. A lélegeztetőgép és az aneszteziológus ugyanis a műtőhöz kötődik. Ha koronavírusos betegek foglalják le ezeket, nem lesz ember és gép az egyéb műtétekre. Minden kórházban már most jól el kell különíteni legalább 2 műtőt: az egyiket csak a koronavírusos betegeknek, a másikat a nem fertőzötteknek. Ahol meg tudják tenni, ott 2 vagy 3 műtéti teamnek kellene váltania egymást: a 2 hétig dolgozó csoport mellett otthon kellene várakoznia a 2 hetes biztonsági karanténját töltő személyzetnek.

Ebben a helyzetben rendkívül ingatag a normál kórházi osztályok működőképessége is. Ahol megjelenik a vírus egy ápolón, egy orvoson vagy egy betegen, azt az osztályt azonnal le kell zárni.

A március 16-án elrendelt veszélyhelyzet értelmében a kórházaknak el kell halasztani a sürgős szükségben azonnali egészségügyi ellátást nem igénylő beavatkozásokat. A definíció így szól:

SÜRGŐS SZÜKSÉG ALATT MINDEN OLYAN, AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁST ÉRTENEK, AMELYNÉL AZONNALI EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS HIÁNYÁBAN A BETEG KÖZVETLEN ÉLETVESZÉLYBE KERÜL, ILLETVE SÚLYOS VAGY MARADANDÓ EGÉSZSÉGKÁROSODÁST SZENVEDNE.

Ez indokolja, hogy mostanra szinte az összes orvosszakmai tagozat elkészítette a Covid-19-járvány idejére szóló új eljárásrendjét. Ebben tulajdonképpen azt írják le: hogyan tudják legjobban megvédeni a betegeket és az orvosokat a fertőzéstől, és milyen ellátásokról lehet lemondani a jelen helyzetben.

Takarékoskodni kell a lélegeztetőgép-kapacitásokkal. A szakmai tagozat új ajánlása szerint a nem nyílt töréseket legfeljebb tegyék helyre és rögzítsék, akár azon az áron is, hogy később korrekciós műtétekre lesz szükség.

Megírtuk például, hogy a traumatológus és kézsebész tagozat azt javasolja: a nem nyílt csonttöréseknél, ízületi töréseknél ne végezzenek műtéteket csavarozással, lemezzel, hanem csak rögzítsék a végtagot, és hagyják akár hibásan összeforrni a csontokat. Így lehet minimalizálni a beteg és az orvos közötti fertőzés veszélyét, kímélni a műtői és lélegeztetőgép-kapacitást. Ezzel felvállalják azt is, hogy ha helyreállító műtétre lesz szükség, azaz a csontvégeket újra el kell fűrészelni és jól összeilleszteni, azt csak a járvány elmúltával tudják elvégezni.

Hasonló korlátozások, halasztások más területen is érvényesek – derül ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapján megjelent frissített eljárásrendekből.

Szülészet, nőgyógyászat
Nincs könnyű helyzetben az, aki most várja gyermeke születését – de a biztonság mindent felülír. Ahogy a többi osztályon, úgy a szülészeteken is szigorú látogatási tilalom van. Hozzátartozók még rövid időre sem mehetnek be a beteghez, és az osztályok épületének földszintjén sem tartózkodhatnak. A szülészeti osztályokon el kell különíteni egy szülőszobát a fertőzött vagy fertőzésgyanús, egyet pedig a nem fertőzött pácienseknek. A szüléseknél az anyán, az orvoson és a szülésznőn kívül csak egy ember lehet jelen: vagy egy hozzátartozó, vagy egy dúla, akinek komoly védőruházatot kell viselnie. Valószínűleg nemcsak a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika van abban a helyzetben, hogy azt kénytelen írni Facebook-tájékoztatójában: védőfelszerelést nem tudnak adni az apás szüléshez, mert „a nagyon kevés védőfelszerelést a klinikai dolgozóinak kell adnunk, hogy Önökre vigyázhassunk a járvány ideje alatt”. Pécsre csak FFP3-as maszkban engednék be az apákat, amit ma szinte lehetetlen beszerezni. A fenti az ajánlás, de több magyarországi kórház (Győr, Szentes, Mohács, Székesfehérvár, Siófok, Szigetvár, Kalocsa, Balassagyarmat) ebben az időszakban egyáltalán nem teszi lehetővé az apás szüléseket.

https://index.hu/belfold/2020/04/07/koronavirus_egeszsegugy_atalakitas_ellatas_halaszthato_mutet_onkologia_sebeszet_fogaszat_dializis/