Sajátos megoldási

javaslattal állt elő Botka László polgármester a járvány okozta gazdasági válság kezelésére. Szeged városának első embere azt írja, hogy azok járuljanak hozzá nagyobb összegekkel a válság kezeléséhez, akik a legtöbb pénzt nyerték el az államtól az elmúlt években, és ne az önkormányzatokat és más intézményeket sarcolja a kormány.

Javaslata szerint a közbeszerzéseken, EU-s támogatásokon az elmúlt tíz évben sok pénzt nyerő cégek fizessenek be a szolidaritási alapba. A legalább 5 milliárd forintot nyert cégek a pénz 1 százalékát, a 10 milliárd felett nyertek a pénz 2 százalékát, a 100 milliárd felett nyertek pedig a támogatások 3 százalékát fizessék vissza.

A visszafizetési kötelezettség jórészt Mészáros Lőrinc érdekeltségeit érintené, de néhány külföldi tulajdonú, jellemzően útépítésekkel, infrastruktúra-fejlesztéssel foglalkozó multit is. Botka számításai szerint az állami pályázatokon győztes cégeknek csak 2 százalékának kellene fizetnie, vagyis a kis- és közepes vállalkozásokat a különadó nem érintené, de így is 500 milliárd forintos nagyságrendben lehetne beszedni pénzt tőlük.

Botka szintén különadót vetne ki a leggazdagabb magyar állampolgárokra. Az 1 milliárd forintnál nagyobb tőkével rendelkezők vagyonára 1 százalékos, a 10 milliárd felettiekre 2 százalékos, és a 100 milliárdnál is nagyobb vagyonnal rendelkezőkre 3 százalékos különadót vetne ki. Számításai szerint ebből további 120 milliárd forint bevétele lehetne az államnak.

Botka azt várja, hogy a kezdeményezéséhez minél többen csatlakozzanak. Elsőként Pikó András józsefvárosi polgármester jelezte, hogy támogatja a javaslatot.

444.hu.