23 évet kapott a szlovák újságírógyilkos

Juraj Novocky, az ügyben eljáró különleges ügyész – a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség beszámolója szerint – azért nem életfogytiglani, hanem 25 éves szabadságvesztés büntetés kiszabását kérte, mert a vádlott bevallotta a bűncselekményeket és a törvényszéki szakértők szerint esetében nem lehet teljesen kizárni annak lehetőségét, hogy visszailleszkedjen a társadalomba. A bíróság viszont ennél is enyhébb, 23 évi fegyházbüntetést szabott ki tekintettel arra, hogy a vádlott együttműködött a hatóságokkal.

Közel két évvel ezelőtt, 2018 februárjában lőtték le Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és barátnőjét, Martina Kušnírovát nagymácsédi házukban. A vádirat szerint Marian Kočner nagyvállalkozó bosszúból ölette meg Kuciakot, amiért az újságíró az általa elkövetett gazdasági bűncselekményekről írt a cikkeiben. Az ügynek öt vádlottja volt, közülük egyet, a bérgyilkosokat kifizető Andruskó Zoltánt már jogerősen elítélték 15 év börtönre, miután vádalkut kötött.

A többi vádlott (Marián Kočner, Alena Zsuzsová, Miroslav Marček és Szabó Tamás) januárban állt először a bíróság elé a Pozsonytól fél órára található Bazinban, az ügyet a Specializált Büntetőbíróság háromtagú szenátusa tárgyalja – Szlovákiában ez a szerv foglalkozik a legsúlyosabb bűncselekményekkel.