NEW YORK ÖNKORMÁNYZATA 6 DOLLÁROS ÓRADÍJAT ÉS FERTŐZÉS ELLENI VÉDŐFELSZERELÉST AJÁNL A HÍRHEDT RIKERS-BÖRTÖNSZIGET ELÍTÉLTJEINEK, HA VÁLLALJÁK TÖMEGSÍROK KIÁSÁSÁT A VÁROSTÓL KISSÉ TÁVOLABB ESŐ HART-SZIGETEN.
– értesült az Intercept a városvezetésben dolgozó forrásaitól. Az East River és az Atlanti-óceán találkozásánál fekvő Hart-szigeten régóta működik köztemető, és 2008-ban a város (még Mike Bloomberg vezetése idején) ezt a területet jelölte ki arra, hogy itt helyezzék el egy esetleges járvány esetén a hirtelen megszaporodó, egészségügyi és logisztikai gondot okozó holttesteket. A 2008-as tervezet egy olyan járvány esetére készült, melyben New York lakosságának 25-35 százaléka fertőződik meg, és két százalékos halálozási aránnyal számol – ami 50-200 ezer közti halottat jelent.

A VÉSZFORGATÓKÖNYV SZERINT A HALOTTAKAT TÍZES CSOPORTBAN, EGYMÁS MELLÉ KELL ELTEMETNI.
A tömegsírok ásására tett előkészület ijesztőnek tűnik, de New Yorkban a koronavírus-járvány ezen a téren is válsághelyzetet idézett elő. A város egészségügyi hatóságának adatai szerint kedd estére már 43 139 fertőzöttet azonosítottak, közülük pedig összesen 914-en vesztették életüket. Brooklynban hétfőn már ideiglenesen hűtőkamionokba kellett rakni a halottakat, hogy így tehermentesítsék az egészségügyet.

Ezzel is próbálják tehermentesíteni az ellátási rendszert, mert kiugróan magas a halálesetek száma New Yorkban.

A polgármesteri hivatal szóvivője egyébként az Interceptnek megerősítette, hogy létezik egy „általános” megállapodás a városvezetés és a börtön előtt, azonban annak nincs köze a koronavírus-járványhoz, mivel egyes rabokat már évek óta bíznak meg sírásással a Hart-szigeten. Ez egyébként így is van, a már idézett jelentés szerint 2008-ban heti 20-25 holttestet temettek el a Rikersben raboskodók.