Amíg a járvány tart, Orbán Viktornak nem kell elszámolnia a rendeleteivel

Ahogy az várható

volt, a kormánypárti kétharmad támogatásával a Parlament elfogadta a koronavírus-törvényt, melynek értelmében a veszélyhelyzet végéig Orbán Viktornak nem kell elszámolnia a rendeleteivel a Törvényhozás előtt, és a megválasztott képviselők sem vizsgálhatják felül a kormány védekezéssel kapcsolatos intézkedéseit.

A törvényjavaslat sürgősségi eljárásban való elfogadását az Országgyűlés 137 igen, 53 nem és 0 tartózkodás mellett fogadta el úgy, hogy az összes ellenzéki módosító javaslatot leszavazta – nyilván a nemzeti összetartozás égisze alatt.
Az ellenzék a legutolsó pillanatig próbálta meggyőzni a kormányzatot arról, hogy még egy ilyen válságos helyzetben is szükség van demokratikus garanciákra. Arra kérték a kormánypárti politikusokat, hogy időkorlátok közé szorítsák a rendeleti kormányzást, és legalább 60, 90 naponta számoljanak el a Parlament előtt, illetve lehetőséget kértek arra is, hogy a rendeleteket legalább utólag megerősíthesse a Ház.

Emlékezetes, a felhatalmazási törvényre azért volt szükség a kormányzat szerint, mert a veszélyhelyzetben meghozott rendeletek hatálya 15 naponta lejár, ha azokat nem erősíti meg a parlament. A kormányzat azonban a járvány elleni védekezés során is inkább a pa

rlamenti ellenzék kiiktatásával foglalatoskodott, és kitalálta,

addig legyenek érvényesek a rendeletek, ameddig a kormány fenntartja a veszélyhelyzetet.