A történelem számos járványa közül talán a leghírhedtebb a XIV. század közepén Európán több hullámban végig söprő pestis volt, amely annyi áldozatot követelt, hogy háromszáz évnek kellett eltelnie, hogy Európa lakosságszáma újból elérje a pestis előtti számot.

Maga a pestis európai megjelenése egyébként egy mongol „technológiai fejlesztésnek” volt köszönhető, ugyanis 1346-ban Kaffa városának ostromakor gyengítették a védelmet fertőzött patkányok – más források szerint pestises hullák – tömeges bedobásával.

 

A brutális pusztításon túl milyen változásokat hozott a pestis Európában?

Háborúkat függesztett fel, például a kitörő járvány miatt kellett a magyar király, Nagy Lajos csapatainak elhagyniuk Nápolyt. Maga a király is elkapta a pestist, de a kevés túlélő között volt.

A pestis elvonultával egy új világ köszöntött Európára, hiszen egyszerűen eltűnt az addig bőségben lévő munkaerő, ami komoly társadalmi, gazdasági változásokat hozott.

https://szakirodalom.atlatszo.hu/2020/03/27/miben-remenykedjunk-utopia-realistaknak/?fbclid=IwAR32o75FJ-Y_i0TvrTWCb8Sno5RWO6N3Lj5j7GUfcDch6nUn9_R3FUN6PCQ