Ha már úgyis tízezrével kerülnek kórházba emberek, a WHO gigantikus gyógyszerkísérletbe kezdett

Világjárvány van, melynek megfékezéséhez sürgősen gyógyszerekre volna szükség, ám az új gyógyszerek előállítása rendkívül időigényes: laboratóriumi kísérleteket követnek klinikai tesztek, majd ismétlődnek a folyamatok, mire végül szerencsés esetben másfél-két, normálisan pedig inkább tíz év múlva kézbe vehetjük a letesztelt, bizonyítottan hatásos és az emberéletre veszélytelen gyógyszert, ami már terápiásan is használható. Most erre nincs idő, adott viszont a lehetőség, hogy már meglevő gyógyszerekkel végezzenek világszerte klinikai kísérleteket.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) március 20-án, pénteken pont egy ilyen kezdeményezést jelentette be. A „Szolidaritás” névre keresztelt globális klinikai teszt során – melynek módszertanát olyan mértékben leegyszerűsítették, hogy még a járvány miatt leginkább leterhelt kórházak is csatlakozhassanak hozzá – négy, már létező, de más célból kifejlesztett gyógyszer hatékonyságát vizsgálják a covid-19 gyógyításában, illetve az azt okozó SARS-CoV-2 vírus elpusztításában, írja a Science, az American Association for the Advencement of Science amerikai tudósszrevezet szakfolyóirata.

Most elsősorban olyan hatóanyagot keresnek, amelyek képesek lassítani vag megakadályozni a vírus szaporodását az emberi szervezetben. Ez egyrészt segíthet a fertőzöttek gyógyításában:

  • lerövidítheti a betegség lefolyását, amivel értékes erőforrásokat szabadíthat fel a túlfeszített ellátórendszerben;
  • életeket is menthet azáltal, hogy megelőz súlyos eseteket;

másrészt megelőzésre is használható lennea legfontosabb erőforrás, a naponta fertőzöttek tucatjaival találkozó egészségügyi dolgozókvédelmében.

A WHO nagy globális klinikai tesztjében négy, a járvány során bevetett, más célból kifejlesztett, részben még kísérleti hatóanyag:

  • az alapvetően maláriagyógyszer chloroquine/hydroxychloroquine-ra>
  • a HIV-fertőzés kezelésére kifejlesztett gyógyszerkombóra, a Lopinavir és ritonavir (LPV/r) párosára;
  • az LPV/r és az interferon-béta kombinációjára;
  • és az eredetileg az ebola ellen kifejlesztett antivirális szerre, a remdesivirre.

A „Szolidaritás” tesztprogramban tényleg ékegyszerűségű szabályokat állítottak fel. A hagyományos klinikai vizsgálatokkal szemben itt a toborzást, mint lépést ki is hagyhatják: az alanyok azok, akik eleve kórházi kezelésre szorulnak a covid-19 miatt. Kezelőorvosaik szimplán megadják a páciens adatait, illetve a kórházban rendelkezésre álló gyógyszereket, majd a rendszer kisorsolja, hogy az adott pácienst melyik szerrel kezeljék. További dokumentáció már nem is szükséges – a kísérletben most elsősorban a végeredményre koncentrálnak, bár a kevésbé túlterhelt kórházakban folyamatos teszteléssel akár a gyógyszerek hatásmechanizmusát is felderíthetik.

A rendszer ugyan nem az aranystandardnak számító duplavaktesztes kísérleti felállás, a placebóhatást nem tudja kiszűrni, de az jelen körülmények között nem is volna a legetikusabb eljárás, illetve a WHO szerint jelen esetben mérlegelni kellett a gyorsaság és a tudományos szigor között, és az előbbi javára döntöttek. A gyorsaság amúgy is jellemzője a projektnek. Ana Maria Henao Restrepo, a WHO immunizációs osztályának vezetője szerint a „Szolidaritás” ötlete két hete merült fel, és a jövő hétre már a kísérleti eredmények rögzítését szolgáló adatközpontok is felállhatnak.