Már a vírus megjelenésekor elkezdtek terjedni az összeesküvés-elméletek arról, hogy ki hozta létre a vírust, és miért, illetve hogy hány áldozata is van valójában a járványnak.  Ezek az elméletek nemhogy alábbhagytak volna, egyre több lett belőlük, kezdve azzal a szintén hamis hírrel, miszerint migránsok hurcolták be a vírust Olaszországba. Nem is kell messzire menni, elég csak visszaemlékezni, hány ismerőse hitte el azt az alaptalan információt, hogy lezárják Budapestet.  A rendőrség egyébként már el is fogta azt a 30 éves férfit, aki ezt a pletykát elindította. 

Folyamatosan dolgoznak azok az oldalak is, amelyek előszeretettel mosnak össze teljesen különböző információkat és történéseket, hogy aztán egy komplex és követhetetlen elméletté gyúrják össze, aminek a vége általában az, hogy a nyugati nagyhatalmak hazudnak. Nem meglepő módon ezek a legtöbb esetben Oroszországhoz vezethetőek vissza. A koronavírus esetében erre számtalan példát mutatnak a konteós oldalak, azzal kezdve, hogy a vírus nem is létezik, csak az ördögi háttérhatalom találta ki (de létezik, ezért mosson sűrűn kezet, és maradjon otthon) azon át, hogy amerikai fejlesztésű biológiai fegyver Kína ellen (ezt még a kínai kutatók se mondták soha), egészen addig a dupla csavaros teóriáig, hogy a nyugati média azt állítja, hogy Oroszország szabadította a világra a vírust (nem állítja azt). 

KAPCSOLÓDÓ

Hol, hogy áll most a járvány?

Minden adat a koronavírusról, naprakészen, térképekkel, grafikonokkal.

Mindenesetre ezekből a példákból is jól látszik, hogy a járvány és az emberek félelme, valamint bizonytalansága kiváló táptalajként szolgál a hajmeresztő elméletek terjesztésére, amit leginkább Oroszország használ ki, és észrevétlenül rejt el ezekben olyan üzeneteket, mint hogy a NATO, az EU vagy az USA az ősgonosz, ők pedig jók vagy legalábbis ártatlan elszenvedői a történeteknek.

Nem, nem lehet meleg teával megelőzni a vírust, hogy azt az „olasz orvos” mondja

KAPCSOLÓDÓ
A gyógyszerész kamara budapesti elnöke: Én írtam a koronavírus-tájékoztatót (ami megegyezik egy kamu lánclevéllel)

A gyógyszerész kamara budapesti elnöke: Én írtam a koronavírus-tájékoztatót (ami megegyezik egy kamu lánclevéllel)

Hetényi László azt állítja, hogy nem tudott az „egy olasz orvos a koronavírusról” kezdetű lánclevélről, és az teljes mértékben az ő szellemi terméke. A benne szereplő hamis állításokat nem tudta alátámasztani.

Még a járvány kezdetén terjedt el az az álhír, amit egy olasz orvoshoz kötöttek, és ami annyira népszerűnek bizonyult, hogy még a gyógyszerész kamara budapesti elnöke is kiküldte – igaz ő azt állította, hogy tőle származnak a „jó tanácsok”, amiket később aztán levettek az oldalról. 

KAPCSOLÓDÓ
Veszélyes

Egy szavát se higgye el az állítólagos olasz orvostól indult lánclevélnek. El is mondjuk, miért.

MINDEGY IS, KITŐL ERED, A LÉNYEG AZ, HOGY EGY SZAVÁT SEM SZABAD KOMOLYAN VENNI.

Az öndiagnózisra sarkalló levél többek között olyan valótlanságokat tartalmaz, hogy ha forró italt iszunk vagy kifekszünk a napra, akkor elpusztulnak a vírusok, vagy hogy bármilyen maszk ki tudja szűrni a kórokozókat. Nem igaz az sem, hogy tüsszentés után a vírusok a földre esnek, és ott elpusztulnak, ahogyan az is őrültség, hogy a kézen csak öt-tíz percig marad meg. Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa ebben a cikkben cáfolta részletesen a körlevélben állítottakat. https://index.hu/tech/hoax/2020/03/16/koronavirus_alhir/